Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητώντας μια «ευρεία συμμαχία» κρατών κατά της Κίνας

Ενώ και η Βρετανία κλιμακώνει την αντιπαράθεση ιδιαίτερα για το Χονγκ Κονγκ

Ο Μ. Πομπέο και ο Μπ. Τζόνσον στο Λονδίνο
Ο Μ. Πομπέο και ο Μπ. Τζόνσον στο Λονδίνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα «βήματα» στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα κάνει καθημερινά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως φάνηκε τη βδομάδα που πέρασε, ενώ οξύνονται οι εκατέρωθεν απειλές. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες παρεμβάσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, για μια «συμμαχία κρατών κατά της Κίνας», ενώ ολοένα ανοίγει η «βεντάλια» της αντιπαράθεσης: Νέες τεχνολογίες, εμπόριο και επενδύσεις, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κινεζική Θάλασσα, Ουιγούροι...

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο την Τρίτη, ο Πομπέο μιλώντας σε βουλευτές της Βουλής των Λόρδων προέτρεψε τη Βρετανία να ενταχθεί σε μια «ευρεία συμμαχία» κρατών που είναι διατεθειμένα να αμφισβητήσουν τις ενέργειες της Κίνας.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, είπε μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν δυνάμεις σε ολόκληρη την Ασία με σκοπό την αντιμετώπιση της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων στην Ταϊβάν και στέλνοντας πλοία του Ναυτικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στο πλαίσιο των λεγόμενων ασκήσεων «ελευθερίας πλοήγησης».

Η Βρετανία «ανάμεσα» σε ΗΠΑ και Κίνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», από βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Πομπέο «συζήτησε επίσης τη δυνατότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσει το νέο καθεστώς κυρώσεων (το λεγόμενο «Magnitsky Act»), εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην «καταπίεση περισσότερων από 1 εκατ. Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ», κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ούτε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, συνεχάρη τη βρετανική κυβέρνηση για τις τελευταίες απανωτές αντιδράσεις κατά της Κίνας: Αποκλεισμός της «Huawei» από την κατασκευή του 5G δικτύου στη Βρετανία, αναστολή της συνθήκης έκδοσης υπόπτων με το Χονγκ Κονγκ και επέκταση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ. Μια μέρα μετά την επίσκεψη Πομπέο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προσφέρει τη βρετανική υπηκοότητα σε περίπου 3 εκατ. πολίτες του Χονγκ Κονγκ που έχουν βρετανικές βίζες εξωτερικού.

Ολες οι παραπάνω κινήσεις κλιμάκωσης έρχονται σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο - μετά το Brexit - επιδιώκει να συνάψει μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Κίνα, η οποία έχει απειλήσει με «επιπτώσεις» στις οικονομικές σχέσεις και στις επενδύσεις.

Οπως είπε ο Βρετανός υπουργός Ψηφιοποίησης, Ολιβερ Ντόουντεν, ο αποκλεισμός της «Huawei» δεν εκφράζει μια «συνειδητή αποσύνδεση από την Κίνα», αλλά ήταν «συγκεκριμένη απάντηση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα... Δηλαδή τις περαιτέρω, πολύ αυστηρές, κυρώσεις των ΗΠΑ». «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την κινεζική κυβέρνηση και είμαστε ξεκάθαροι πού διαφωνούμε... Ελπίζω να συνεχιστεί έτσι», πρόσθεσε.

Απειλές για κλείσιμο προξενείων

Στο μεταξύ, είναι «πιθανό» να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διορία τριών ημερών που έδωσε στην Κίνα την Τρίτη να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον (Τέξας) και ενδεχόμενα και αλλού, εν μέσω κατηγοριών περί κατασκοπείας.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας κατήγγειλε πως η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δέχεται «απειλές» για «τοποθέτηση βομβών» αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της, εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση. Απείλησε με «σθεναρά αντίποινα» σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «ανακαλέσει αυτήν τη λαθεμένη απόφασή της».

Την Παρασκευή η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού, τρεις μέρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να κλείσουν τη διπλωματική τους αποστολή στην Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νόμιμη και απαραίτητη απάντηση στα παράλογα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Κάποιοι εργαζόμενοι στο προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού επιδίδονταν σε δραστηριότητες που ξεπερνούσαν τη δικαιοδοσία τους, παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και έθεσαν σε κίνδυνο την κινεζική ασφάλεια και τα συμφέροντα», εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Εταίρος - «κλειδί» η Ινδία

Κάλεσμα προς την Ινδία απηύθυνε την Τετάρτη ο Πομπέο, συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη Κορυφής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ - Ινδίας (USIBC).

«Είναι σημαντικό οι δημοκρατίες όπως οι δικές μας να συνεργάζονται, ειδικά καθώς βλέπουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ την πραγματική έκταση της πρόκλησης που θέτει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», είπε.

«Τα έργα υποδομής, οι αλυσίδες εφοδιασμού μας, η κυριαρχία μας, η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων μας διατρέχουν κίνδυνο εάν κάνουμε λάθος», συνέχισε και υπογράμμισε πως «η Ινδία είναι σημαντικός εταίρος και βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Τραμπ», πάντα σε σχέση και με την Κίνα.

Πάντως, ο Ινδός ΥΠΕΞ (η Ινδία συμμετέχει σε διάφορα σχήματα με την Κίνα) είπε στη Σύνοδο Κορυφής USIBC ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν «την ικανότητα σήμερα να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν τον κόσμο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις συμμαχίες και να συνηθίσουν να δρουν σε έναν πολυπολικό κόσμο».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ