Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζεται η προετοιμασία εδάφους για την ιδιωτική ασφάλιση στους αγρότες

Την προετοιμασία εδάφους για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός ανέφερε ότι καταρχήν «η ιδιωτική ασφάλιση στο γεωργικό - ασφαλιστικό σύστημα» αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική μεικτή επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου «συμμετέχουν άνθρωποι της δημόσιας διοίκησης, προεδρεύει σε αυτή ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συμμετέχουν επίσης άνθρωποι από την ασφαλιστική αγορά, από ασφαλιστικές εταιρείες...». Εμφάνισε ως διέξοδο τις ασφαλιστικές εταιρείες στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, αλλά και ως ικανοποίηση τάχα των αιτημάτων των αγροτών που διεκδικούν γρήγορη απόδοση των αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, ένταξη και άλλων καταστροφών στον ΕΛΓΑ, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του κ.ά.

Σημείωσε ακόμα ότι για να γίνει «ελκυστικός» ο ΕΛΓΑ προς τις εταιρείες, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης αναλογιστικής μελέτης για τη «βιωσιμότητα και εξυγίανση του οργανισμού»... Είπε ακόμα ότι εξετάζονται μοντέλα, όπως αυτά της Ολλανδίας ή της Γαλλίας, όπου επιδοτείται το ασφάλιστρο από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ο.κ. Και ...διευκρίνισε ότι η είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ «δεν συνιστά καμία ιδιωτικοποίηση»!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Αραχωβίτης θεωρώντας ότι βρήκε ευκαιρία να ξεπλύνει τα «έργα» του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη λειτουργία και τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, τις καθυστερήσεις κ.ο.κ., σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη λειτουργία του, για να βρει πάτημα για την ιδιωτικοποίησή του. Ο υπουργός απάντησε ότι «δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε κριτική σε εμάς για τον απλούστατο λόγο ότι 4,5 χρόνια δεν κάνατε κάτι άλλο». Οσο για τη στάση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Κατρίνης ζήτησε από τον υπουργό να υλοποιήσει «την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης», δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι καταρχήν για να αποφευχθούν οι καταστροφές στην παραγωγή των αγροτών θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πρόληψης, όπως έργα υποδομής «για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα και λοιπά. Στις καταστροφές όταν έχεις έργα προληπτικά, έργα υποδομής μειώνεις το μέγεθος της καταστροφής, άρα και τις αποζημιώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γι' αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού τονίζοντας ότι αυτό είναι γερασμένο και δεν γίνονται προσλήψεις. Σημείωσε ακόμα ότι «το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ θέλει εκσυγχρονισμό με νέες καλλιέργειες και νέα ζημιογόνα αίτια».

Ανέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών είναι μικρομεσαία και αυτά «δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με αύξηση ενός ασφαλίστρου», πόσο μάλλον όταν δεν αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών. Ενώ στάθηκε στο ότι οι κυβερνήσεις την τελευταία 10ετία δεν καταβάλλουν το ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό που αναλογεί στον ΕΛΓΑ. «Χρωστάτε οι κυβερνήσεις 350 εκατομμύρια στον ΕΛΓΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όταν δεν αποζημιώνεις για το σύνολο της καταστροφής» τον μικρομεσαίο αγρότη αυτό είναι μία ακόμα «αιτία ξεκληρίσματος».

Οσο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στον ΕΛΓΑ η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «βρίσκεται στις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και συζητείται τουλάχιστον 8 χρόνια» και τόνισε ότι «και πάλι οι χαμένοι θα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες» γιατί «δεν θα έχουν τη δυνατότητα προοπτικά να ασφαλίσουν την παραγωγή τους» και οι κερδισμένοι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ