Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΤ
Ανοιγμα στην ιδιωτική ασφάλιση

Την πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ανοίγει η κυβέρνηση και στην ΕΡΤ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα σε μια στιγμή που με τον νέο προϋπολογισμό προβαίνει στη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Με συμπληρωματική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η διοίκηση της ΕΡΤ με την ΠΟΣΠΕΡΤ, επιχειρείται η «θεσμοθέτηση» της ιδιωτικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους μιας αμιγώς δημόσιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ΕΡΤ μέσα στον μήνα Ιανουάριο θα προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό, ώστε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία να αναλάβει την κατάρτιση ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής, ασθένειας και ατυχημάτων. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό, επίπεδο προβάλλει την ιδιωτική ασφάλιση, σαν τη «σωτηρία» της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και ετοιμάζεται να παραδώσει τα αποθεματικά των Επικουρικών Ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Η κυβέρνηση, ενώ αρνείται πεισματικά να χρηματοδοτήσει το σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, βρίσκει χρήματα για να συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Και επειδή την τελευταία περίοδο, πληθαίνουν τα κρούσματα, όπου εταιρίες που ελέγχονται από το Δημόσιο, προχωρούν σε μια τέτοια πρακτική, υπό τον μανδύα μάλιστα «παροχής» του εργοδότη προς τους ασφαλισμένους, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βλέπουν μόνο το «τυρί». Γιατί πίσω απ' αυτό, βρίσκεται κρυμμένη η «φάκα» στην οποία θέλει να τους παγιδεύσει.

Η ιδιωτική ασφάλεια μπορεί, στην παρούσα φάση, να φαντάζει ως «παροχή» προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, είναι όμως σίγουρο πως δεν είναι τίποτα παραπάνω, από το σκαλοπάτι, στο οποίο θα πατήσουν κυβέρνηση και πολυεθνικές, για να ενισχύσουν την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών, την ώρα που δίπλα τους θα πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, σε όλα τα Ταμεία και κατ' επέκταση και στο δικό τους ασφαλιστικό ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ