Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στερνό «αντίο» στην συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου

Σύντροφοι και συναγωνιστές, δίπλα στην οικογένεια και τους οικείους της, αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής την συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, που «έφυγε» την περασμένη Πέμπτη από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Η κηδεία και η ταφή της πραγματοποιήθηκαν στη Νίκαια, την πόλη που υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή από διάφορα πόστα, με τον λαό της περιοχής να την εκλέγει και δήμαρχο, αφήνοντας το δικό της αγωνιστικό αποτύπωμα και παρακαταθήκη.

Στην τελετή αποχαιρετισμού παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύντροφοι και συναγωνιστές από τα πολλά και διαφορετικά μετερίζια μέσα από τις γραμμές των οποίων αγωνίστηκε, στάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της τελετής τιμητική φρουρά πλάι στη σορό της, την οποία σκέπασε η σημαία του Κόμματος. Στη συνέχεια τη συνόδευσαν με μια μακρά πομπή μέχρι την τελευταία της κατοικία, αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη της.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, την Βέρα Νικολαΐδου αποχαιρέτησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, ενώ το τελευταίο «αντίο» εκ μέρους των συναγωνιστών της από την ΕΕΔΥΕ απηύθυνε ο πρόεδρος, Σταύρος Τάσσος. Μίλησε ακόμη ο κουμπάρος της Μ. Μαλατέστας.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, Επιτροπών Ειρήνης του Πειραιά. Επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά, καθώς και η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής και ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής.

Παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, οι βουλευτές Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Νίνα Κασιμάτη. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη, καθώς και ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς.


Στεφάνια στη μνήμη της κατέθεσαν ανάμεσα σε άλλους το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, ο δήμαρχος Αθηναίων και φορείς της περιοχής. Από την Κύπρο, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γεώργιος Γεωργίου και ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων (αδελφοποιημένος δήμος με την Κοκκινιά), Νίκος Αναστασίου.

Μακρά, συνεχής και γεμάτη πορεία στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Αποχαιρετώντας την σ. Βέρα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση της, που, όπως είπε, αφιέρωσε στην πάλη «για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για τα λαϊκά δικαιώματα, και διατήρησε τον τιμητικό τίτλο της κομμουνίστριας, του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ για 52 χρόνια, εκ των οποίων 18 χρόνια ως μέλος της ΚΕ».

Γεννημένη στην Κοκκινιά, η σ. Βέρα Νικολαΐδου μπήκε από νωρίς στον αγώνα, εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, σπούδασε στη Βουδαπέστη και για την αντιδικτατορική της δράση η χούντα τής αφαίρεσε το διαβατήριο. Στις 21 Απρίλη 1968, στη διαδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ενάντια στην πρώτη επέτειο της δικτατορίας, έλαβε την απόφαση να οργανωθεί στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αναλαμβάνοντας σε όλη αυτή την πορεία πολλές κομματικές ευθύνες, σε οργανωτικές χρεώσεις, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση, στην κοινοβουλευτική δουλειά, στο γυναικείο κίνημα.


Με την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα, εντάχθηκε αμέσως στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά και συνέβαλε δραστήρια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Οργανώσεων του ΚΚΕ, περνώντας από διάφορες στελεχικές χρεώσεις. Από το 1978 εκλεγόταν στο δήμο της Κοκκινιάς και υπηρέτησε το λαό της ως δήμαρχος για μια 4ετία και αντιδήμαρχος για άλλες τρεις.

«Η σ. Βέρα έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση και την επικράτηση των επαναστατικών αρχών του ΚΚΕ το διάστημα της διαπάλης με την οπορτουνιστική ομάδα που επιχειρούσε τη μετάλλαξη και τη διάλυσή του. Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στο 13ο Συνέδριο το 1991 και επανεκλεγόταν σε αυτή έως και το 17ο Συνέδριο, το 2005», ανέφερε ο Γ. Μαρίνος.

Βουλευτής εξελέγη το 2004, το 2007 και το 2009, διατελώντας και αντιπρόεδρος της Βουλής. Επίσης διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, με πρωτοπόρα δράση στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

«Μακρά, συνεχής και γεμάτη πορεία, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τιμώντας τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ, στο οποίο διέθεσε τις δυνάμεις της και πάλεψε με σεμνότητα, εργατικότητα και αφοσίωση, με πίστη στις αρχές του Κόμματος και τα κομμουνιστικά ιδανικά», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, αναδεικνύοντας και την παλικαρίσια στάση, την παραδειγματική μάχη που έδωσε τις δύσκολες ώρες που πέρασε με την ασθένειά της.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Θα την θυμάται ο λαός της Κοκκινιάς και του Πειραιά, θα την θυμόμαστε όλοι μας. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Κοκκινιά, στον Πειραιά, σε όλη τη χώρα, θα την έχουν στην καρδιά τους, μαζί με τους άλλους αγωνιστές που έχουν φύγει από κοντά μας, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Με το «ορθοπερπάτημά» σου δίδασκες και παραδειγμάτιζες

«Αν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να περιγράψει τη φυσική και την πολιτική σου παρουσία, είναι ότι περπατούσες περήφανα και ορθά, "ορθοπερπατούσες" σ' όλη σου τη ζωή, και έτσι θα μείνεις χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Σταύρος Τάσσος, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Μίλησε για την πολύτιμη συμβολή της στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντιπροσωπεία φορέων που επισκέφθηκε το Κόσοβο την περίοδο των βομβαρδισμών, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου. «Συντρόφισσα και συναγωνίστρια Βέρα, η Γραμματεία, το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε αποχαιρετάμε με βαθύ πόνο και θλίψη», κατέληξε ο Στ. Τάσσος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ