Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοταχώς για νέα επίθεση σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ορκίστηκαν χτες τα στελέχη της κυβέρνησης που ανέλαβαν νέα καθήκοντα στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι τοποθετήσεις τους, ως «λειτουργικές βελτιώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, όπως τις παρουσίασε το Μαξίμου, έγιναν με στόχο την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα και από την ταχύτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και του σχεδίου της «Επιτροπής Πισσαρίδη».

Χαρακτηριστικά όσα έλεγε χτες στο «Mega» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, παρουσιάζοντας τον Οκτώβρη ως «πολύ μεγάλο ορόσημο», «καθώς θα έχουμε την υποβολή του συνεκτικού μας σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση των πολλών δισεκατομμυρίων που καταφέραμε να κερδίσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε αυτό το συνεκτικό σχέδιο».

Αποσιωπούν, βέβαια, ότι η συγκρότηση του πολυδιαφημισμένου ευρωενωσιακού «Ταμείου Ανάκαμψης» θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναδιαρθρώσεις και νέους φόρους. Αποκαλυπτικό άλλωστε είναι και το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του ελληνικού «Σχεδίου Ανάκαμψης» του κεφαλαίου και προβλέπει κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απομένουν, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, παραπέρα επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της «στήριξης της απασχόλησης». Ακόμα, παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων «βιώσιμων επιχειρήσεων», αυξάνοντας την πίεση και τα λουκέτα για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο Στ. Πέτσας έλεγε χτες ότι η κυβέρνηση, με βάση και το Σχέδιο Πισσαρίδη, θα μειώσει σταδιακά φόρους και εισφορές, επίσης «θα φύγουν έκτακτες επιβαρύνσεις που μπήκαν στις εποχές των μνημονίων, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος. Θα μειώσουμε σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος, για να τονώσουμε την απασχόληση ιδίως των νέων και των γυναικών. Επίσης, θα υπάρξουν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΕΔ, που είναι κομβικές, προκειμένου οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά».

Στην πραγματικότητα, το Σχέδιο Πισσαρίδη προβλέπει τη συνέχιση και ένταση της φοροληστείας για το λαό, που θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 95% των φορολογικών βαρών, ανάμεσα στα άλλα και με την παραπέρα «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, ώστε επιχειρηματικοί όμιλοι και «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις να απολαύσουν και νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές κάθε είδους. Η, δε, «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ και η πιο αποφασιστική «στροφή» του στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», όπως την διαφημίζουν, σηματοδοτούν τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα και την προστασία των ανέργων, στο έδαφος που έχουν ήδη διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέλος, η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» κουμπώνει πάνω στα αιτήματα του κεφαλαίου για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, με ολέθριες συνέπειες για τους ασφαλισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ