Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αντί να καλύψουν τις ανάγκες», αναστέλλουν τη λειτουργία σχολείων!

Στην αναστολή λειτουργίας μιας σειράς Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΕ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν με τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο ακριτικά ολιγοθέσια σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, αλλά και δεκάδες σχολεία, τα οποία ενώ έχουν ιδρυθεί στα χαρτιά, εδώ και χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί ή τα υπάρχοντα κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Την ίδια ώρα οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια είναι πολύ περισσότερες ακόμα και από αυτές που είναι γραμμένες στα χαρτιά, μιας και σήμερα έχουμε εκατοντάδες παιδιά στοιβαγμένα σε τεράστια σχολικά συγκροτήματα, υπεράριθμα τμήματα, κτίρια που ενοικιάζονται για να καλύψουν τις ελλείψεις σε αίθουσες, χρήση κοντέινερ κ.ά. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής (π.χ. αναστολή λειτουργίας στο δήμο Νεάπολης - Συκεών) ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν κτίρια να στεγάσουν τα απαραίτητα νηπιαγωγεία».

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, την ίδια στιγμή καθυστερούν οι επισκευές και συντηρήσεις, το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να καλύψει ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών αναγκών, ενώ ο σχεδιασμός κατασκευής κάποιων λίγων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» και αυξάνει έως και τρεις φορές το κόστος κατασκευής, ενώ δίνεται το δικαίωμα χρήσης του σχολείου στον ιδιώτη - επιχειρηματία.

«Η σημασία της σχολικής στέγης δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Εχει να κάνει τόσο με τους παιδαγωγικούς όρους μόρφωσης των μαθητών και εργασίας των εκπαιδευτικών, όσο και με την ασφάλεια και την υγεία τους, όπως φάνηκε τους προηγούμενους μήνες με την πανδημία του κορονοϊού, πρόβλημα το οποίο θα είναι έντονο και τη νέα σχολική χρονιά. Σήμερα, το 2020, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, υπάρχει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, παράγεται αρκετός πλούτος, για να έχουμε ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά», τονίζει η ΤΕ Εκπαιδευτικών. Γι' αυτό, σημειώνει, είναι απαραίτητο σήμερα - και όχι στο μέλλον - εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να μην αποδεχτούν την κυβερνητική προπαγάνδα και να διεκδικήσουν: Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης, που να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με ευθύνη του κράτους. Να ανεγερθούν νέα, ασφαλή και σύγχρονα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, σχολεία Ειδικής Αγωγής. Να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευές και έργα συντήρησης των ήδη υπαρχόντων κτιρίων. Να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ