Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Μεγάλωσα σε ένα σύστημα που είχε τα πάντα»

Δίνοντας οδηγίες στον Λούη Τσάτουμα, έναν από τους πλέον επιτυχημένους αθλητές του

Eurokinissi

Δίνοντας οδηγίες στον Λούη Τσάτουμα, έναν από τους πλέον επιτυχημένους αθλητές του
Ο επιτυχημένος προπονητής δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά και στις συνθήκες που επικρατούσαν στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα στη Βουλγαρία του σοσιαλισμού όπου μεγάλωσε.

«Εγώ μεγάλωσα σε αυτό το σύστημα και είχα τα πάντα. Μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν και προκαλούμε φοβίες για τον κομμουνισμό! Μην υποβαθμίζουμε, διότι έτσι αναβαθμίζουμε αυτούς που κοιμούνται κάτω από γέφυρες στις ΗΠΑ. Δεν είχα φίλους και συναδέλφους να κοιμούνται κάτω από γέφυρες. Δεν είδα ναρκωτικά και αθλιότητες μέχρι τα 30. Και ως αθλητής μίλαγα με τον πρωθυπουργό κάθε Σεπτέμβριο! Και μας άλλαζε το σπίτι αν ήταν μικρό, για να πάρουμε μεγαλύτερο. Βεβαίως, ήμουν 300 μέρες τον χρόνο σε προετοιμασία. Ηταν πολιτική του κράτους να έχει υψηλό αθλητισμό, να έχει θέατρο και κουλτούρα. Τι θα παρουσιάσεις έξω;

Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή, διότι έχει άψογη γεωγραφική θέση, άψογη καλλιεργήσιμη γη, φρούτα, την ελιά και πλούσια Ιστορία γεμάτη φιλοσόφους, γιατρούς, κουλτούρα και αθλητισμό. Εδώ γεννήθηκαν αυτά. Στη Βουλγαρία, μεγάλωσα με έναν προπονητή που έλεγε "όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται στην Ολυμπία". Ολα τα θεατρικά διπλώματα έπρεπε να απονέμονται στην Επίδαυρο, για παράδειγμα. Ολοι οι μαθητικοί πρέπει να παίρνουν το δίπλωμα της επιστήμης τους εδώ. Στην Ελλάδα βρίσκεται το κύτταρο που γέννησε εμένα ως αθλητή. Αν δεν ήταν αυτό, δεν θα γινόμουν αθλητής».

«Δουλειά με σοβαρά κριτήρια και απαιτήσεις»

Για την προσωπική του καριέρα ως αθλητής και τα εφόδια που έλαβε σε αυτή, αποκάλυψε:

«Αρχισα 12 ετών. Από μικρό με προσδιόρισαν απευθείας στα άλματα! Είμαι 48 χρόνια στο ταρτάν. Πήγα σε αθλητικό σχολείο. Είχαμε το 1978. Εχει και σήμερα αθλητικά σχολεία η Βουλγαρία, παρόλο που τα χάλασαν κι εκεί με τις νέες συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας. Η μεγάλη Ευρώπη... Οι μεγάλοι γνώστες, τα μεγάλα... Κέμπριτζ και Χάρβαρντ. Βλέπεις, από την ίδια μήτρα βγαίνουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Τα ίδια γίνονται και στη Βουλγαρία. Την περίοδο που ήμουν αθλητής, δουλεύαμε πολύ σοβαρά και τα κριτήρια ήταν αυστηρά. Για να καταλάβεις, με 17 μέτρα (17,03 μ. ατομικό ρεκόρ) δεν με έπαιρναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι απαιτήσεις ήταν άλλες. Μεγάλωνες για να είσαι πάρα πολύ καλός. Και αυτό συνεπάγεται μόνο σοβαρή δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ