Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η οργάνωση του στρατοπέδου

Σχεδιάγραμμα της περιοχής των όρμων
Σχεδιάγραμμα της περιοχής των όρμων
Ενα μικρό νησί κοντά στη Σύρο, χωρίς πράσινο, χωρίς νερό απομονωμένο, μακριά από τον κόσμο, είναι η Γιούρα. Ομως είχε την προϊστορία της, αφού τη χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ως τόπο φυλακής και εξορίας. Λέγεται ότι το 80 προ Χριστού ο Σύλλας έστειλε στη Γιούρα 80.000 πολιτικούς αντιπάλους του με ελάχιστα εφόδια, με σκοπό την εξόντωσή τους.

Σ' αυτό το νησί, τη Γιούρα, οργανώθηκαν 5 όρμοι για τους εξόριστους πολιτικούς κρατούμενους. Ο 1ος με δύο πτέρυγες, Α και Β που ήταν τα μαγειρεία και διάφορα συνεργεία καθώς και ένας αριθμός ποινικών κρατουμένων.

Στον 1ο όρμο ζούσαν αρκετές χιλιάδες κρατούμενοι. Οι σχέσεις με τους ποινικούς κρατούμενους ήταν γενικά καλές. Επίσης υπήρχε μία μικρή πτέρυγα με νεολαίους, ανηλίκους τους έλεγαν. Στον πρώτο όρμο ήταν τα γραφεία και το σπίτι του διευθυντή. Ηταν ακόμα το πειθαρχείο στο οποίο βασανίστηκαν εκατοντάδες κρατούμενοι.

Εδώ επίσης ήταν η ονομαστή συκιά του Γλάστρα όπου κρεμούσαν κατά τον πλέον απάνθρωπο και βασανιστικό τρόπο τους κρατούμενους.

Στον 2ο όρμο είχαν τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους και τους άρρωστους.

Ο 3ος όρμος ήταν όρμος στελεχών και διανοούμενων, όπως τον χαρακτήριζαν.

Στον 4ο όρμο, το λεγόμενο εργοτάξιο, είχαν συγκεντρωθεί οι κρατούμενοι που έκαναν - όπως στα χιτλερικά στρατόπεδα -καταναγκαστική εργασία σε συνθήκες κάτεργου για να κτιστούν οι φυλακές. Η κατασκευή του έργου γινόταν κάτω από τις πλέον απάνθρωπες συνθήκες ωμής βίας και βασανιστηρίων με το βούρδουλα.

Οι συνθήκες στο στρατόπεδο ήταν πολύ σκληρές. Στριμωγμένοι οι πολιτικοί κρατούμενοι μέσα σε μαύρες σκηνές με κακή διατροφή, ελάχιστη ιατρική περίθαλψη, με λίγο νερό. Οι αρρώστιες θέριζαν, κυρίως η φυματίωση, αλλά η δουλιά δουλία.

Σε συνέχεια του 4ου όρμου οργάνωσαν τον 5ο όρμο. Ηταν χώρος απομόνωσης και σκληρών βασανιστηρίων. Βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να κάμψουν τους κρατούμενους δημιούργησαν αυτό το κολαστήριο. Φύλακες κίναιδοι, χασισωμένοι βασάνιζαν τους κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ