Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δύο αξιόλογες συναυλίες στους Δελφούς

Δύο σημαντικές συναυλίες παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, αύριο Τετάρτη, στους Δελφούς:

  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στις 18.00: Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ. Η αρχαία ελληνική λύρα, παρότι χάθηκε για πάνω από 1.600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της Εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση Ηχοι αρχαίοι - Μουσικές του σήμερα, του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.

Συντελεστές: Τραγούδι - αφήγηση: Θεοδώρα Μπάκα. Αρχαία λύρα - αφήγηση: Νίκος Ξανθούλης. Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης. Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης. Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές: Νίκος Ξανθούλης. Χορογραφία: Μαριάνα Καβαλιεράτου. Χορεύουν: Ελενα Κέκκου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Μιχάλης Κριεμπάρδης. Με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

  • Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά, στις 19.30: Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκόσμιας φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα, που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ