Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Οργή Παλαιστινιακής Αρχής για τη συμφωνία

Οργή προκάλεσε στην Παλαιστινιακή Αρχή η ανακοίνωση της επικείμενης υπογραφής «ειρηνευτικής συμφωνίας» ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, αναφερόμενος στη συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ και ΗΠΑ μετά από έκτακτη σύγκληση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Πέμπτης, τη χαρακτηρίζει «επικίνδυνη και δωρεάν ανταμοιβή της ισραηλινής κατοχής για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού». Θεωρείται επίσης «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του τεμένους Αλ Ακσα και του παλαιστινιακού αγώνα» και ζητείται άμεσα η έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. Επιπλέον, ανακλήθηκε άμεσα ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στο Αμπου Ντάμπι.

Η συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ αναγγέλθηκε, αιφνιδίως, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, πρώτα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε στη διαδικασία. Με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Τραμπ μίλησε για «ιστορική εξέλιξη», ενώ αργότερα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολίασε σε διάγγελμά του ότι έρχεται μία νέα εποχή στις σχέσεις της χώρας του με τα ΗΑΕ και άλλες αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς, προτού γίνει γνωστή η απόρριψη της συμφωνίας από την Παλαιστινιακή Αρχή, προσπάθησε να την εμφανίσει ως επιτυχία «μεταξύ άλλων διότι "πάγωσε" τη διαδικασία προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και δημιουργεί συνθήκες για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια «παύσης» προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών - μέρους της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ αναφέρεται στο ανακοινωθέν πως ήταν «αποτέλεσμα αιτήματος του Προέδρου Τραμπ και υποστήριξης των ΗΑΕ». «Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ έχουν την πεποίθηση πως είναι εφικτές και άλλες τέτοιες διπλωματικές εξελίξεις με άλλες χώρες και θα εργαστούν για την ευόδωση αυτού του στόχου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Σε μία πρώτη αντίδραση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να συγχαρεί ΗΑΕ και Ισραήλ θεωρώντας πως πρόκειται για «ιστορική συμφωνία» ομαλοποίησης των σχέσεων «μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδας», που συνιστά «νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μιλάει για μια «επικίνδυνη κίνηση», προειδοποιώντας τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν ότι «θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της». Προσθέτει ότι η συμφωνία συνιστά «πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστίνιους».

Η Τουρκία, τέλος, αναφέρει πως «οι λαοί της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ αυτήν την υποκριτική συμπεριφορά των ΗΑΕ, που προδίδουν την παλαιστινιακή υπόθεση προς χάριν των στενών συμφερόντων τους», αλλά και πως «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι τα ΗΑΕ, με μια μονομερή ενέργεια, προσπαθούν να απομακρυνθούν από το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο (2002) που επεξεργάστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ