Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Οι μουσικοί μαζί με όλο το λαό υπερασπιζόμαστε την τέχνη, το δίκιο, τη ζωή μας

Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν μουσικοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες από τη Θεσσαλία

Μουσικοί, τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες από όλη τη Θεσσαλία, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως του Επισιτισμού - Τουρισμού, που ήρθαν να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, διαδήλωσαν χτες στη Λάρισα με τα μουσικά τους όργανα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, διεκδικώντας ουσιαστική και πλήρη στήριξη όλων των εργαζομένων που επλήγησαν σοβαρά την περίοδο της πανδημίας. Τη συμπαράστασή της στην κινητοποίηση μετέφερε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η κινητοποίηση, την οποία οργάνωσαν τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε Λάρισα και Τρίκαλα, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών (Λάρισα) και το Πανθεσσαλικό Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών «Ο Απόλλων» (Βόλος), ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα.

Στους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων περιέγραψαν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι μουσικοί, με πολλούς να είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, αφού βρίσκονται στην ανεργία ή κάνουν κάποια ελάχιστα μεροκάματα. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση, η οποία αντί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα, προτεραιότητά της έχει τα κέρδη του κεφαλαίου, που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες, και παράλληλα μιλά συνεχώς για την «ατομική ευθύνη», προκειμένου να συγκαλύψει την απροθυμία της να προστατέψει το λαό.


Τέλος, κάλεσαν τους μουσικούς και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να συναντηθούν με τους αγώνες όλου του λαού, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση, για να παρθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και συγχρόνως θα εξασφαλίζουν την επιβίωση των εργαζομένων. Ακολούθησε πορεία με μουσικές και τραγούδια προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης με τα αιτήματά τους.

Η κατάσταση είναι τραγική

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ηλία Σέγκη, πρόεδρο του παραρτήματος Τρικάλων του ΠΜΣ, και τον Λευτέρη Γάλλο, μέλος της προσωρινής διοίκησης του παραρτήματος Λάρισας.

-- Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε, πώς σχολιάζετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

Λευτέρης Γάλλος: Η κατάσταση είναι τραγική. Πολλοί συνάδελφοι έχουμε οδηγηθεί στην εξαθλίωση, έχουμε αλλάξει επάγγελμα. Μέτρα στήριξης δεν υπάρχουν και όσα λίγα υπήρξαν δεν ήταν καθολικά, παρά μόνο για ένα ποσοστό εργαζομένων. Επειτα από πολλές πιέσεις προς την κυβέρνηση, με κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο ΠΜΣ μαζί με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία, κάποιοι συνάδελφοι, αλλά όχι το σύνολο, κατάφεραν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Από την πορεία στην πόλη
Από την πορεία στην πόλη
Ηλίας Σέγκος: Οπως και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεργία, απολύσεις και ανασφάλεια, έτσι και στον κλάδο μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν να δουλέψουν εδώ και πέντε μήνες. Η ακύρωση των πανηγυριών και διαφόρων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους άφησε το σύνολο των μουσικών χωρίς εισόδημα. Να τονίσουμε ότι τα Τρίκαλα είναι μία επαρχιακή πόλη και οι περισσότεροι μουσικοί περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν, είτε σε πανηγύρια είτε σε εκδηλώσεις ή λαϊκές βραδιές που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός των παραπάνω, επειδή χτυπιέται και ο κλάδος του Επισιτισμού, δεν υπήρχαν δουλειές ούτε σε μαγαζιά της περιοχής. Οι μουσικοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οδηγούνται στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας. Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών έχουν μείνει χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, τα πακέτα ενίσχυσης κατευθύνονται σε επιχειρήσεις στον τομέα των τεχνών και σε μεγάλα θέατρα, όπως και εδώ.

Μητρώο - εργαλείο αφαίρεσης δικαιωμάτων

-- Τι λέτε για το «Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών» που προωθεί η κυβέρνηση σαν λύση στα προβλήματά σας;

Η. Σ.: Το «Μητρώο Καλλιτεχνών» είναι ένα ακόμη εργαλείο ώστε η κυβέρνηση να πετσοκόψει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Θα χρησιμοποιηθεί για να πετάξει έξω αρκετούς συναδέλφους που δεν συμπληρώνουν τα κριτήρια που θα βάζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Στη Θεσσαλία μάλιστα έχουμε την πείρα από το «Μητρώο Αγροτών», όπου έγινε ακριβώς αυτό. Τα σωματεία μας είναι αποκούμπι για κάθε συνάδελφο, και όχι επιτροπές που θα αποφασίζουν ποιος θα δουλέψει και ποιος όχι. Κρατάμε την ενότητά μας απέναντι στις πολιτικές που μας έχουν πάρει τη ζωή από τα χέρια.

Λ. Γ.: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μας βάλει σε μια διαδικασία να ελέγχουμε ποιος είναι «ενεργό μέλος» και ποιος όχι, με στόχο τη διάσπασή μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

-- Το προηγούμενο διάστημα συγκροτήθηκαν τα παραρτήματα του ΠΜΣ. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Λ. Γ.: Η δημιουργία του παραρτήματος του ΠΜΣ ήταν επιτακτική ανάγκη όλων των συναδέλφων στη Λάρισα, ώστε να οργανωθούμε και να παλέψουμε για την τέχνη μας. Μέσα από συζητήσεις, συσκέψεις, δράσεις και αγωνιστικές διαδικασίες «γεννήθηκε» στις 10 Ιούνη, σε μια ενθουσιώδη ιδρυτική συνέλευση, το παράρτημα του ΠΜΣ. Ηταν οι μέρες της πανδημίας Covid-19, που έφεραν στην επιφάνεια την αναγκαιότητα να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Συνεχίζουμε μαχητικά... Στο πλευρό των υπόλοιπων εργατικών σωματείων και φορέων για το δίκιο μας. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, αλλά θα μας βρει ενωμένους στο δρόμο, να παλεύουμε για την τέχνη, τη δουλειά μας και την πνευματική μας κληρονομιά, που τόσα χρόνια υπηρετούμε.

Η. Σ.: Παρότι τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που έχει πάρα πολλούς μουσικούς, εδώ και τριάντα χρόνια περίπου δεν είχαν έναν συνδικαλιστικό φορέα να τους εκπροσωπεί. Οι μουσικοί ως εργαζόμενοι είχαν προβλήματα και πριν από την πανδημία, όπως προβλήματα με τα ένσημα, με χαμηλά μεροκάματα, με κρατήσεις φόρων κ.ά. Οι δράσεις του ΠΜΣ κατά την περίοδο της καραντίνας έδειξαν ότι μέσω του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης μπορούν να κερδηθούν πολλά. Αρκετοί συνάδελφοι ήρθαν σε επαφή με τον ΠΜΣ, οπότε ξεκινήσαμε τη διαδικασία δημιουργίας του παραρτήματος, όπου υπήρχε ανταπόκριση.

Το επόμενο διάστημα θέλουμε να εντείνουμε τις συζητήσεις με τους μουσικούς, να έρθουμε σε επαφή και με άλλους συναδέλφους, να γραφτούν στο σωματείο μας, με στόχο να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση. Ηδη προετοιμάζουμε συνέλευση για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ