Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ενταση των προσπαθειών της κυβέρνησης το 2001 να κινηθεί σε δρόμους αφαίρεσης και σημαντικών εργασιακών κατακτήσεων, με την «ενοικίαση» εργαζομένων ή το «δανεισμό» μέσω της λεγόμενης αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, αλλά και την εφαρμογή του διαβόητου 2874, για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. (σελίδες 8-9)

Ολα τα τελευταία ντοκουμέντα της ΕΕ και ιδιαίτερα το 5ο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την επίτευξη ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών - γυναικών, συνοδεύονται από πολιτικούς στόχους, για ενσωμάτωση των γυναικών στη μερική απασχόληση και τη μεταφορά ευθυνών του κράτους για τη συντήρηση και αναπαραγωγή της οικογένειας, στην ίδια την οικογένεια και κυρίως στη γυναίκα. (σελίδες 14-15)

Είναι γεγονός ότι αν θα θέλαμε να σταθούμε στο πιο χαρακτηριστικό γεγονός που σημάδεψε το 2001, χωρίς άλλη σκέψη θα αναφερόμασταν στο χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, και στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. Κι όμως, αυτό το γεγονός αποκάλυψε (γιατί δεν μπορούσε άλλο να κρύβεται) και το πιο χαρακτηριστικό γεγονός για τη διεθνή οικονομία, που είναι το ξέσπασμα οικονομικής κρίσης ταυτόχρονα και στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία). (σελίδα 21)

Βραζιλία, χώρα που παρουσιάζεται ως «παράδεισος» που δεσπόζει στη Λατινική Αμερική αλλά πίσω από τη βιτρίνα του κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που ζει στην εξαθλίωση. (σελίδες 28-29)

Πολεμική προπαγάνδα και πώς οργανώνεται για να συμβάλλει στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, είναι το αντικείμενο συνέντευξης στο «Ρ», της Αν Μορέλι, καθηγήτριας Ιστορικής Κριτικής στα Σύγχρονα ΜΜΕ, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. (σελίδες 30-31)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ