Τρίτη 1 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ευρώ δε βρίσκεις δουλιά...

Περιμένοντας το νέο χρόνο στην ουρά για το επίδομα ανεργίας

Με την ευημερία της ανεργίας να το προϋπαντεί, μπαίνει από σήμερα στη ζωή των εργαζομένων το ευρώ. Χιλιάδες διαφημίσεις, μαζί και ο ...Σπύρος, γνωστός από τα τηλεπαιχνίδια, για να μας πείσουν για την αλλαγή της καθημερινότητας με το λαμπερό νέο νόμισμα. Με βάση τις διαφημίσεις, στους γάμους, στα καφέ, στα μαγαζιά, πληρώνουμε και χαιρόμαστε. Αλλη γνώμη, όμως, και γι' αυτήν την «αλλαγή», φαίνεται ότι έχουν αυτοί, που παραμονές γιορτών περίμεναν στα γραφεία του ΟΑΕΔ με την τεχνολογία «στην υπηρεσία τους», οι κοντά 500.000 άνεργοι. Μέχρι και κομπιούτερ για να βρίσκουν τις δουλιές που υπάρχουν είχαν στη διάθεσή τους. Ολα γι' αυτούς! Κι όμως, δε συμφωνούν με την εικόνα ευημερίας, που θέλουν να περάσουν κυβέρνηση και βιομήχανοι.

Ο Φ. Φραγκόπουλος, μετά από 22 χρόνια δουλιάς σε εταιρία ορθοπεδικών στρωμάτων, απολύθηκε. Στο χέρι, το σακουλάκι με όλα τα ένσημα και τα χαρτιά που χρειάζονται για να μπει στο ταμείο ανεργίας. Η ερώτηση, απλή: «Τι αλλάζει στην καθημερινή σας ζωή, τώρα με το ευρώ;». Η απάντηση ξερή: «Δε νομίζω ότι για μας που χάνουμε τη δουλιά μας θα υπάρξει διαφορά. Θέλω άλλα 6 χρόνια να βγω στη σύνταξη, είτε ευρώ είτε δραχμή, για μένα το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Πρέπει να βρω δουλιά. Εντάξει, αντί για δραχμές θα παίρνω ευρώ από το Ταμείο!».

Η Ι. Αναστασοπούλου μας πλησιάζει δειλά, όταν ακούει ότι είμαστε από το «Ριζοσπάστη». Καθαρίστρια στον ΟΤΕ, δούλευε σε συνεργείο. Χωρίς δουλιά εδώ και 5 μήνες. Πρώτη κουβέντα, πριν προλάβουμε να τη ρωτήσουμε: «Στα συνεργεία τρώνε τα λεφτά οι εργολάβοι και εμείς μένουμε χωρίς δουλιά και χωρίς λεφτά». Οσο για το ευρώ και τις επιπτώσεις του, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να έχει δουλιά, για να μπορεί να έχει «ένα πιάτο φαΐ και να ζω, όπως πρέπει να ζει ένας άνθρωπος».

«Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, για να το πω πολιτισμένα», μας λέει η Β. Καραδήμα, πρώην εργαζόμενη σε πρακτορείο μεταφορών, «τι ευρώ και τι ευημερία, εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, η ακρίβεια θα φθάσει στα ύψη», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Δούλεψα 4 μήνες ημιαπασχόληση από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τώρα είμαι πάλι χωρίς δουλιά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά».

Δίπλα η Αγλαΐα, πρωτοεισερχόμενη στην αγορά εργασίας, με 10μηνο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ Ομονοίας. Τώρα πάλι άνεργη. Μεγάλη η ανησυχία της και η πεποίθησή της ότι το ευρώ πρώτα θα δυσκολέψει τη ζωή της στις καθημερινές συναλλαγές και σίγουρα δε θα της βρει δουλιά, γιατί «χρειάζονται άλλα πράγματα για να καλυτερέψει η κατάσταση. Για τη δουλιά, εκτός από ξένες γλώσσες και χαρτιά, χρειάζεται "μέσο", ακόμα και σε σούπερ μάρκετ. Αλλιώς πρέπει να περιμένεις». Και συνεχίζει: «Οσο για το ευρώ, θα ήταν χρήσιμο, αν θα μπορούσα να ταξιδέψω στην Ευρώπη για να ψωνίσω και να συγκρίνω τις τιμές. Αυτό θα μπορούσε να μου προσφέρει στην καθημερινή μου ζωή»!

«Είτε ευρώ είτε δραχμή, δε λέει τίποτα, οι επιχειρήσεις ό,τι θέλουν κάνουν, άλλο είναι το αφεντικό κι άλλος υπογράφει», μας λέει ο Φ. Μανέλος. Απολύθηκε από εταιρία υφασμάτων πριν τα Χριστούγεννα.

Η Ελένη, τέλος, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος, έρχεται για το επίδομα. «Μέσον χρειάζεται για να βρεις δουλιά κι όχι ευρώ, όσο για τη δουλιά, μετά τα 35 δυσκολεύεσαι να τη βρεις. Δυστυχώς, τίποτα δεν αλλάζει με το νέο νόμισμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρόταση φιλολαϊκής διεξόδου σημαίνει άλλη οικονομία, άλλη κοινωνία(2017-02-04 00:00:00.0)
Το «σχέδιο Β'» δεν είναι του λαού(2013-04-13 00:00:00.0)
Εκοψε 45 χιλιάρικα απ' το επίδομα των ανέργων(2002-10-04 00:00:00.0)
Κύκνειο άσμα... στη δραχμή(2002-03-02 00:00:00.0)
"Εκστρατεία" για το ΕΥΡΩ(1999-03-10 00:00:00.0)
Περί ...προστασίας(1999-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ