Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση στις 12 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ

Τη μέρα που ο πρωθυπουργός θα κάνει τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες από το βήμα του «οικονομικού φόρουμ» της ΔΕΘ

Από τη χτεσινή σύσκεψη

MotionTeam

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Η πραγματοποίηση δυναμικής κινητοποίησης - απάντησης στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, τη συνέχιση της οποίας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα του «οικονομικού φόρουμ» της ΔΕΘ, αποφασίστηκε στη σύσκεψη σωματείων που έγινε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της συγκέντρωσης αλλά και όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας όσων συμμετέχουν.

Στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα μαζική η εκπροσώπηση σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περισσότερους από 20 εκπροσώπους σωματείων, επιχειρησιακών και κλαδικών, εκπροσώπων επιτροπών αγώνα.

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, όπως από το χώρο του Τουρισμού, του Επισιτισμού, του Εμπορίου, των Κατασκευών, του Μετάλλου και άλλων κλάδων της βιομηχανίας, από τις Ταχυμεταφορές, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποκλειστεί από τις προσλήψεις λόγω παραβόλου κ.ά.

Αναδείχθηκε η απόφαση των εργαζομένων να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης με λάβαρο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες. Οπως τονίστηκε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη η κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους για την κερδοφορία των λίγων, η νέα έξαρση της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, οι πυκνές εξελίξεις στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Με όλες τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημείωσε την ανάγκη το κάλεσμα των σωματείων για την κινητοποίηση να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, να συζητηθεί με τους εργαζόμενους, να μπει κι άλλος κόσμος σε κίνηση γύρω από τη δράση των σωματείων.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε χρόνο ανεκμετάλλευτο, από αύριο κιόλας πρέπει να ξεκινήσει κάθε σωματείο την υλοποίηση σχεδίου με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις 12 Σεπτέμβρη στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ. Αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις με κάθε τρόπο, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις», σημείωσε.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις από την αρχή της πανδημίας, ανέφερε ότι «σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς οι συνθήκες εργασίας είναι επικίνδυνες, ήδη μετράμε εκατοντάδες συναδέλφους ασθενείς από τον κορονοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην πόλη μας και στην Περιφέρεια. Πολλά είναι τα παραδείγματα: Στην Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", στο δήμο Καλαμαριάς, σε εργοστάσιο τροφίμων στην Ορμύλια, στα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης", στα "Attica" και η λίστα δεν κλείνει... Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους εφαρμόζονται αφού γίνει το κακό, και αυτά με το σταγονόμετρο. Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία δεν διστάζει να απειλήσει τους εργαζόμενους προκειμένου να αποκρύψουν κάποιο κρούσμα».

«Στην κυριολεξία οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει», τόνισε, «καθώς σε πολλές περιπτώσεις με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζουν μονομερώς μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων, στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής κ.α.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και ΕΕ χωρίς καθυστερήσεις οργανώνουν τα επόμενα βήματα στο εμπόριο ελπίδας και στην καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών για μια φιλολαϊκή διέξοδο από τη νέα βαθιά κρίση στην ΕΕ, προχωρούν ολοταχώς μετά τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σχετικά με το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης"».

Πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Παρέμβαση στη σύσκεψη εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκανε ο Γιώργος Πέρρος.

Ανέφερε ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα στηρίξει το συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων η συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στις 11 Σεπτέμβρη, όπως και η ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα. Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΕ θα στηρίξει τις αγωνιστικές δράσεις των σωματείων από το χώρο της Υγείας.

Μιλώντας στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα που είναι στη «γραμμή» ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, είναι ανάγκη να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους με όλους τους τρόπους.

Οπως είπε, «πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι, να σπάσουμε το φόβο, την τρομοκρατία, την προσπάθεια να εμποδιστεί η δράση μας».

Παράλληλα, τόνισε, είναι «υποχρέωσή μας να οργανώσουμε τον αγώνα μας με το σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, την αλληλεγγύη, γιατί τα χρέη στις τράπεζες, οι λογαριασμοί για ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, τρέχουν. Δεν πρέπει να δεχτούμε να υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς φαΐ στο σχολείο». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα: «Να ξεχάσουν η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι δυνάμεις καταστολής ότι δεν θα γίνονται διαδηλώσεις».

Κάλεσε τέλος σωματεία και συνδικαλιστές να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για να εκφραστεί αγωνιστικά η συσσωρευμένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια. Να δυναμώσει ο αγώνας με σύνθημα «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός!» και με ένταση των προσπαθειών για να αναδειχθεί ότι αιτία της κρίσης είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ