Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ
Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Με αίτημα την απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, εικαστικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΕΕΤΕ κατέθεσε αίτηση αναστολής της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, καθώς και σχετική αίτηση στο ΣτΕ. Ανάλογη προσφυγή κατέθεσε και η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Οπως σημειώνει το ΕΕΤΕ:

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των τεχνών στο Λύκειο, στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθεί τον εξετασεοκεντρικό προσανατολισμό του σχολείου, της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που στοχεύει σε ένα στείρο σχολείο που απλά θα είναι ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός εκμεταλλεύσιμου, φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης:

-- Βάζει τεράστια ταξικά εμπόδια στη μόρφωση όλων εκείνων των μαθητών που προσανατολίζονται σε σχετικές με την τέχνη σπουδές (Σχολές Καλών Τεχνών, Σχολές Γραφιστικής, Διακόσμησης, Αρχιτεκτονικής, Πολυμέσων και γενικότερα όλων των τεχνών). Τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι μαθητές καλούνται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία δεν θα έχουν διδαχτεί, με αποτέλεσμα να σπουδάζουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Κερδίζει η παραπαιδεία και η ιδιωτική εκπαίδευση.

-- Οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης.

-- Στερεί από τους μαθητές την απαραίτητη, την αναγκαία εκπαίδευση, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την αισθητική τους καλλιέργεια, την ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας, την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της πνευματικής και συναισθηματικής διαμόρφωσης της πραγματικότητάς τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ