Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Την κάλυψη όλων των ζημιών στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σήμερα η κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, με βασικό αίτημα την κάλυψη όλων των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Νάουσα, με τη συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία, Πέλλα και Φλώρινα, και εντάσσεται στις πολύμορφες δράσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» διαμαρτύρεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή των φρούτων (ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφύλια κ.λπ.) από χαλάζι και βροχοπτώσεις, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις και διαμαρτύρεται για τα εξοντωτικά μέτρα στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τις τεράστιες ζημιές της συνεχιζόμενης πολιτικής με το ρωσικό εμπάργκο, τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους, για το σύνολο δηλαδή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας, για να απαιτήσουν μαχητικά:

-- Να προχωρήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η αναγγελία ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες των αποζημιώσεων των τελευταίων χρόνων - είναι ζήτημα επιβίωσης.

-- Να γίνει συμψηφισμός των ανωτέρω αποζημιώσεων με τα ασφάλιστρα, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τους περισσότερους αγρότες - κτηνοτρόφους. Να παγώσουν τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων προς εφορία - τράπεζες κ.λπ. λόγω των καταστροφών και της πανδημίας.

-- Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων) και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

-- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από όλες τις αιτίες καταστροφής του. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

Θάσος: Καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους στη δακοκτονία

«Δεν φτάνει που χαρατσώνουν τους αγρότες για τη δακοκτονία, δεν αρκεί που δίνουν στους εργαζόμενους σε αυτήν πολύ χαμηλά μεροκάματα, που τους έχουν με το εργόσημο, που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας, επιπλέον καθυστερούν και την καταβολή των δεδουλευμένων». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου σχετικά με τη δίμηνη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους 85 εργαζόμενους στη δακοκτονία στη Θάσο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους για να επιβιώσουν, να καλύψουν τις τρύπες από τη χαμηλή τιμή στο λάδι και τα αμνοερίφια, και η απληρωσιά επιδεινώνει την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου διεκδικεί ενιαία, πανελλαδική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χωρίς εργολάβους, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού και τεχνικού) με πλήρη ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν την πάλη με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους (2021-02-09 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας από Αγροτικούς Συλλόγους (2019-03-05 00:00:00.0)
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού (2018-12-07 00:00:00.0)
Βγαίνουν στο «δρόμο» σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Λάρισα (2018-10-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Ηλεία και Κ. Μακεδονία (2017-07-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για φορολογία και αποζημιώσεις (2016-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ