Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου»!

Το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, «το κόκκινο Αερόστατο», έφτασε στο 16ο τεύχος του, το οποίο διατίθεται αυτήν την περίοδο από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Το περιοδικό, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, θα έχει τη θέση του και στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και υπόσχεται όπως πάντα να κρατήσει δημιουργική συντροφιά στους αναγνώστες του για το επόμενο διάστημα.

Από το εξώφυλλό του ακόμα εύχεται «καλή σχολική χρονιά», δίνει δώρο μια αφίσα, όπου τα παιδιά μπορούν να σημειώνουν το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα και φιλοξενεί σελίδες για παιχνίδια, σκέψεις και συζητήσεις για το πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια.

Η ύλη του περιοδικού πιάνει το νήμα από την υποδειγματική και κεφάτη παιδική κατασκήνωση που στήθηκε και φέτος στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και φωτίζει με κείμενα και φωτογραφίες τις καλύτερες στιγμές της, για να τις ξαναθυμηθούν όσοι βρέθηκαν εκεί και να τις μάθουν οι υπόλοιποι.

Και από το Διήμερο η σκυτάλη περνάει στο Φεστιβάλ! «Για να πάρουμε ιδέες σκεφτήκαμε να ψάξουμε τι γινόταν στα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", αφού... από τα πρώτα κιόλας Φεστιβάλ, η ΚΝΕ καλούσε σ' αυτήν τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας τους μικρότερους φίλους της, τους "Νέους Πρωτοπόρους", όπως τους έλεγαν τότε!», σημειώνει το περιοδικό και κάνει μια ενδιαφέρουσα αναδρομή σε Φεστιβάλ της δεκαετίας του 1980 και σε δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν για παιδιά.

Από αυτό το τεύχος επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει μια εκτενής αναφορά στο νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη από τη «Σύγχρονη Εποχή» με τίτλο «Κι όμως κινείται...». Είναι ένα βιβλίο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και αρχών του Γυμνασίου, που αποτελεί ταξίδι στην ιστορία του ανθρώπου. Με πολλές εικόνες και πρωτότυπα σκίτσα ειδικά φτιαγμένα γι' αυτό το βιβλίο, θα ταξιδέψει τους αναγνώστες του από την πρωτόγονη, στη δουλοκτητική, στη φεουδαρχική, στην καπιταλιστική και τη σοσιαλιστική κοινωνία, δίνοντας απαντήσεις για τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, τα εργαλεία τους, την τέχνη τους κ.λπ., φωτίζοντας το πέρασμα της ανθρωπότητας από τη μία κοινωνία στην άλλη.

Σε αυτό το τεύχος αρχίζει επίσης ένα νέο αφιέρωμα του περιοδικού που θα συνεχιστεί και σε επόμενα τεύχη του με θέμα «Μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο»! Γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά, «σχεδόν καθετί που χρησιμοποιούμε σήμερα, όσο δεδομένο κι απλό κι αν μας φαίνεται, οφείλεται σε μία ανακάλυψη ή εφεύρεση που έκαναν οι άνθρωποι πριν από εμάς»...

Το διήγημα αυτού του τεύχους παίρνει αφορμή από την 28η Οκτωβρίου και έχει τίτλο «Οι μέρες του '40», ενώ με αφορμή την πορεία προς τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που θα συμπληρωθούν τη χρονιά που μας έρχεται, το περιοδικό αφιερώνει σελίδες στην Επανάσταση και τους κόσμους που συγκρούονταν σε αυτή.

Προσαρμοσμένο όπως πάντα στην επικαιρότητα, το περιοδικό αφιερώνει σελίδες στους ιούς και τα συμπτώματά τους, καθώς και στις άμυνες του οργανισμού μας, ενώ στην πρόταση για χειροτεχνία παρουσιάζεται ο τρόπος για να φτιάξουν τα παιδιά τη δικιά τους υφασμάτινη προστατευτική μάσκα.

Στην ενότητα «Ζώα - Φύση - Περιβάλλον», αυτό το τεύχος ασχολείται με το νερό, αυτόν τον φυσικό πόρο, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια: Ενα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι δραστηριοτήτων που τα παιδιά μπορούν να χαρούν με την παρέα τους και με πολλή φαντασία, αλλά και σκάκι, γρίφοι, σπαζοκεφαλιές συμπληρώνουν όπως πάντα την ύλη του 16ου τεύχους του «κόκκινου Αερόστατου».

Καλή ανάγνωση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ