Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Υπόμνημα του «Ρ» στον ΟΗΕ

Για τις διώξεις σε βάρος του ΕΑΜικού Τύπου στην Ελλάδα

«Απευθυνόμαστε στα Ηνωμένα Εθνη που πολέμησαν το φασισμό, για την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάργηση της ελευθερίας του Τύπου από την ελληνική μοναρχική κυβέρνηση. Από τις εκλογές του Μαρτίου του 1946 που διεξήχθησαν με την παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων, 60 εφημερίδες της δημοκρατικής αριστεράς που βγήκαν παράνομα στην Κατοχή και Καθοδηγούσαν το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, κλείστηκαν. Οι εγκαταστάσεις τους καταστράφηκαν, το προσωπικό τους δολοφονήθηκε, φυλακίστηκε ή εξορίστηκε.

Οι δυο κεντρικές εφημερίδες της αριστεράς "Ριζοσπάστης" και "Ελεύθερη Ελλάδα" εμποδίζονται να κυκλοφορούν έξω από την Αθήνα από κρατικά ή παρακρατικά όργανα. Στη Θεσσαλία τα φύλλα κρατούνται στο πρακτορείο από το Β' Σ. Στρατού. Το Γ' Σ. Στρατού με διαταγή του απαγορεύει την κυκλοφορία των εφημερίδων της Αριστεράς και κατάσχει τα φύλλα τους.

Οι δύο υπεύθυνοι συντάκτες, ένας συντάκτης του "Ριζοσπάστη" και ο υπεύθυνος της "Ελεύθερης Ελλάδας" φυλακίστηκαν με τους νεοφασιστικούς νόμους περί Τύπου. 5 συντάκτες και 5 υπάλληλοι του "Ριζοσπάστη", 2 συντάκτες και 2 υπάλληλοι της "Ελεύθερης Ελλάδας" εξορίστηκαν χωρίς καμιά νόμιμη κατηγορία. Ο πολιτικός αρθρογράφος του "Ριζοσπάστη" Κ. Καραγιώργης, από τους ηγέτες της Εθνικής Αντίστασης, καταδικάστηκε ερήμην εις 56 μήνες φυλάκιση και υποχρεώθηκε για ν' αποφύγει τη δίωξη να μείνει μακριά από τα γραφεία της εφημερίδας μολονότι εξακολουθεί να αρθρογραφεί. Η ίδια κατάσταση υπάρχει και για τον Μ. Κύρκο, πολιτικό αρθρογράφο της "Ελεύθερης Ελλάδας", πρώην υπουργό και μέλος της ΚΕ του ΕΑΜ.

Καταγγέλλουμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το διωγμό του δημοκρατικού Τύπου, παρακαλούμε τα Ην. Εθνη να στιγματίσουν την κατάργηση της Ελευθεροτυπίας και να υποστηρίξουν τον Τύπο που από τη χιτλερική κατοχή μάχεται εναντίον του φασισμού.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, υπεύθυνος "Ριζοσπάστη", οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΘΑΣ, υπεύθυνος της "Ελεύθερης Ελλάδας" οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ» («Ριζοσπάστης» 1/10/1947).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ