Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν

Ο Χρ. Κατσώτης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, μιλάει στο «Ρ» και επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων ενόψει του συνεδρίου της οργάνωσης

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου ενάντια στην ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της κλαδικής ομοσπονδίας, Χρ. Κατσώτης και τοποθετείται για το επερχόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

- Ποια είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο στο χώρο εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων;

- Τα προβλήματα στο χώρο εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη οξύτητα, καθώς ουσιαστικά έχει καταργηθεί η πλήρης απασχόληση και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος απασχόλησης. Επίσης η «μαύρη» εργασία είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και τώρα το χειμώνα. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι, ίσα που έχουν τις 100 ασφαλιστικές ημέρες το χρόνο προκειμένου να έχουν πλήρη περίθαλψη και να μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Οσον αφορά την εντατικοποίηση της δουλιάς έχει μειωθεί το προσωπικό κατά πολύ στα ξενοδοχεία και έχει φορτωθεί η δουλιά σε πολύ λίγους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ασθένειες να θερίζουν στους χώρους δουλιάς. Ωστόσο, και προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να διαλέξουν ένα δρόμο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλιάς και να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα ζωής.

- Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

- Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές, καθώς η κυβέρνηση με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε, έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να ασυδοτούν ακόμα περισσότερο. Ετσι σήμερα ο εργαζόμενος απασχολείται όσο και όποτε θέλει η ίδια η επιχείρηση και αμείβεται βέβαια με τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων και πολλές φορές χωρίς να εφαρμόζονται ούτε και αυτά! Επίσης σε πολλές περιπτώσεις πολλοί εργοδότες κλέβουν από τους εργαζόμενους ακόμα και αυτά που ορίζει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σοβαρές ευθύνες έχει η πολιτεία και για την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου (Επιθεώρηση Εργασίας), ώστε να προστατέψουν τους εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται, αλλά και να χτυπήσουν την εισφοροδιαφυγή που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και για το ΙΚΑ και για τα άλλα ταμεία.

- Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα;

- Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην πλειοψηφία της, μέχρι τώρα έχει επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης, παρά τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων και προτείνει το «ρεαλισμό» του διαλόγου. Προσπαθεί να «λύσει» τα προβλήματα στους διαδρόμους των υπουργείων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΜΕΔ. Τα προβλήματα, όπως έχει αποδειχθεί, δε λύνονται έτσι. Λύνονται με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό και χρειάζεται το επόμενο διάστημα, με ζητήματα αιχμής τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες και στο κέντρο και στην περιφέρεια, για να λυθούν κάποια στιγμή τα προβλήματα, ενώ θα πρέπει επιτέλους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αντιμετώπισε τα προβλήματα όπως και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με μία παθητικότητα, με μία αντίληψη ότι «τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν», με καμία πρόθεση και διάθεση για σύγκρουση, αλλά μέσα από το «διάλογο» και την εργασιακή «ειρήνη», που συνεχώς επικαλούνται. Αυτή η εργασιακή ειρήνη, που επικαλούνται, εξασφαλίστηκε σε βάρος των εργαζομένων, καθώς τα δικαιώματα αφαιρούνται μέρα με τη μέρα. Επίσης η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πήρε μέρος στον «κοινωνικό διάλογο», αποδέχτηκε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ενώ βάζει για συζήτηση τη μερική απασχόληση για να την περάσει και μέσα από τη σύμβαση. Μια συλλογική σύμβαση, όπου η πρόταση της πλειοψηφίας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και δεν ξεφεύγει πέρα από εκεί.

- Στο τέλος του μήνα γίνεται το 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ποιες είναι οι προτάσεις της ΔΑΣ απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα;

- Το συνέδριο θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον τουρισμό και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σαν εργαζόμενοι, σαν κίνημα στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Οι ευθύνες των αντιπροσώπων θα είναι σημαντικές, καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι καθοριστικές για την πορεία του κινήματος το επόμενο διάστημα. Αλλιώς θα έχουν ευθύνες απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε σαν ΔΑΣ είναι ότι το συνέδριο πρέπει να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ