Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 24/9 προχωρούν οι ναυτεργάτες.

Την απεργία κήρυξαν τα σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΗΗΕΝ)

Η ημερομηνία της απεργίας ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του κεντρικού κτιρίου των ναυτεργατικών Ενώσεων, στην οποία εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω σωματείων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ), μέλη διοικήσεων σωματείων και ναυτεργάτες.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, τόνισε ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα καράβια, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά παντού. Να ενημερωθούν οι ναυτεργάτες και να πάρουν θέση μάχης, για να αποτρέψουν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, που με τη βοήθεια της κυβέρνησης ΝΔ, όπως πριν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη κατακαλόκαιρο, καταργώντας τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα, βαθαίνοντας την παρέμβαση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κ.ά. «Το γεγονός ότι στα επιβατηγά καράβια της ακτοπλοΐας υπάρχει ακόμα ΣΣΕ και ισχύει για όλο το πλήρωμα οφείλεται στους σκληρούς ταξικούς αγώνες μας», επισήμανε.

Τον λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γιώργος Αντωνόπουλος, και ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, αναδεικνύοντας τον βρώμικο ρόλο των εργατοπατέρων στη διοίκηση της ΠΝΟ, που όπως φάνηκε τα είχαν όλα προσυμφωνημένα με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ Γ. Βρανάς ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες θα βρεθούν στο πλευρό των εν ενεργεία συναδέλφων με όλες τους τις δυνάμεις.

«Η απεργία να αποτελέσει εφαλτήριο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά μέτρα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία μετά τη σύσκεψη.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν μεταξύ άλλων: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική, δημόσια Ασφάλιση για όλους. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ