Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα

Παλεύοντας με τις φλόγες

Associated Press

Παλεύοντας με τις φλόγες
ΚΑΜΠΕΡΑ και ΣΙΔΝΕΪ.- Οι πάνω από 100 πυρκαγιές που έβαλαν εμπρηστές στην Ανατολική Ακτή της Αυστραλίας συνεχίζουν να καταστρέφουν τους πνεύμονες πρασίνου του Σίδνεϊ, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών να τις περιορίσουν.

Οι καιρικές συνθήκες - με την έλλειψη βροχής και τους ισχυρούς ανέμους - συνέχιζαν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (τοπική ώρα) για τους χιλιάδες πυροσβέστες που συνεχίζουν να μάχονται με τις φλόγες σε τουλάχιστον 100 πύρινα μέτωπα στην Αυστραλία.

Ο νοτιοανατολικός άνεμος απειλούσε να επεκτείνει και σε κατοικημένες περιοχές το εύρος των μετώπων στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι συνεχείς προσπάθειες πυρόσβεσης έχουν αποβεί άκαρπες παρά την ασταμάτητη, μέρα και νύχτα, επιχείρηση με χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές, οχήματα, αεροσκάφη και τροποποιημένα ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωνε πως έχει προχωρήσει σε 21 συλλήψεις υπόπτων (ανάμεσά τους και πολλοί έφηβοι) για εμπρησμούς στο Σίδνεϊ και στην ανατολική ακτή της χώρας. Σε μία από τις περιπτώσεις που ερευνώνται, βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, που απείλησε εκατοντάδες σπίτια στα νότια προάστια του Σίδνεϊ.

«Οι εμπρησμοί συνεχίζουν να αποτελούν τη βασική αιτία του μεγάλου αριθμού των πυρκαγιών που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της επαρχίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ. Η αστυνομία έχει συστήσει μια 35μελή ομάδα που έχει αποστολή να συλλάβει τους εμπρηστές.

Οι πυρκαγιές, που χαρακτηρίζονται οι χειρότερες από το 1994, έχουν ήδη καταστρέψει 300.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 150 σπίτια και σκοτώσει χιλιάδες ζώα από τα Χριστούγεννα - τα «Μαύρα Χριστούγεννα» όπως αποκλήθηκαν. Δεν έχουν πάντως υπάρξει ανθρώπινες απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ