Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι μαθητές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στην προπαγάνδα της κυβέρνησης

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς τους μαθητές, με διάφορους τρόπους, όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης πέφτει στο κενό

Την εναλλαγή του μαστιγίου με το καρότο έχει επιλέξει η κυβέρνηση απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να προτάσσει σε χτεσινές του δηλώσεις τον «διάλογο», να κάνει «έκκληση» να σταματήσουν οι καταλήψεις και να επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από αυτούς που τις «σπάνε», όταν η κυβέρνηση είναι αυτή που σήκωσε όλο το προηγούμενο διάστημα τη σημαία της συκοφάντησης και της καταστολής των μαθητικών αγώνων.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρεί να δείξει σε αυτήν τη φάση ένα άλλο πρόσωπο, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τη συκοφάντηση των αγώνων των μαθητών και για επιχειρήματα περί «υποκίνησης», που όμως δεν πιάνουν τόπο. Αλλωστε, πώς να μιλήσει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της για υποκίνηση, όταν η ίδια υποκινεί τις συντονισμένες ενέργειες αστυνομίας, εισαγγελέων, γονιών «αγανακτισμένων», διευθυντών σχολείων, κάποιων συλλόγων γονέων που παίρνουν το ραβασάκι από τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, για να χύσουν το δηλητήριο της συκοφαντίας και του ψέματος.

Κι επειδή το μαστίγιο διαδέχεται το καρότο, η κυβέρνηση τώρα επιχειρεί να στρέψει αλλού την προπαγάνδα της. Λένε για παράδειγμα: «Εχετε δίκαια αιτήματα αλλά χάνετε το δίκιο σας. Μπείτε στις τάξεις και συζητάμε». Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική. Γιατί οι καταλήψεις δεν ξεκίνησαν ξαφνικά, και πριν οι μαθητές προχωρήσουν σε αυτές, απευθύνθηκαν στο υπουργείο, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στους δήμους, στους διευθυντές των σχολείων με επιστολές, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με άλλες μορφές κινητοποίησης. Ομως, βρήκαν κλειστές πόρτες και άκουγαν διάφορα περί ανέφικτων αιτημάτων...

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η προπαγάνδα περί «υγειονομικών βομβών» εξαιτίας των καταλήψεων, για παράδειγμα, προκαλεί πραγματικά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συμπαραστέκονται στα παιδιά τους. Κι αυτό γιατί πέρα από το ότι οι μαθητές έχουν δώσει την καλύτερη απάντηση, αφού τηρούν τα μέτρα προστασίας ακόμα και στις κινητοποιήσεις τους, ταυτόχρονα, προχωρούν οργανωμένα και τακτικά σε καθαρισμό των χώρων των σχολείων, προστατεύοντας τον αγώνα τους και δείχνοντας πώς θέλουν να είναι το σχολείο για το οποίο παλεύουν.

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Στο μεταξύ, οι πιέσεις προς τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις συνεχίζονται από διάφορους πρόθυμους. Η διοίκηση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη επιστράτευσε συνεργείο του δήμου με κόφτες (!) για να σταματήσει την κατάληψη στο Λύκειο Χορτιάτη την περασμένη Παρασκευή και την κατάληψη στο Γυμνάσιο Χορτιάτη τη Δευτέρα. Οι μαθητές δεν «μάσησαν» και συνέχισαν και χτες την κατάληψη στο Γυμνάσιο.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών του δήμου, που μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους σε όλη τη χώρα διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο. Καταγγέλλει την πρακτική της διοίκησης του δήμου και συστήνει στον δήμαρχο και στους αρμόδιους αντιδημάρχους «αντί να "κουνάνε το δάχτυλο" στους μαθητές, να φροντίσουν καλύτερα για την καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων που βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις σε άθλια κατάσταση, για τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των νηπίων που τα παίρνουν από τα σχολεία τους και τα ταξιδεύουν ολόκληρα χιλιόμετρα κάθε μέρα, για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων σε μια περιοχή όπου το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει φτάσει στο "κόκκινο".

Την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να σταματήσει την κατάληψη των μαθητών καταγγέλλει το Τομεακό Συμβούλιο Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Σε σχόλιό του σημειώνει: «Τον μισό από τον ζήλο που δείχνουν για να τρομοκρατήσουν τους μαθητές να έδειχναν για να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, ίσως άλλαζε κάπως την τραγική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα σχολεία».

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννιτών, ότι «οι καταλήψεις αποτελούν εν δυνάμει εστίες μετάδοσης του ιού» και «μπορούν να λειτουργήσουν ως υγειονομικές βόμβες»... Η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών καταγγέλλει τις δηλώσεις, επισημαίνοντας τις ευθύνες του δήμου, που «όλο το καλοκαίρι δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για την επισκευή των χώρων των σχολείων», «μοιράζει τις καθαρίστριες σε 2 και 3 σχολεία» κ.λπ. «Ως Ενωση Γονέων δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε στο πλάι των μαθητών και στον αγώνα τους για ένα ασφαλές σχολείο, για ένα καλύτερο αύριο», δηλώνουν οι γονείς.

Αντίστοιχα, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ιωαννίνων της ΚΝΕ σχολιάζει εύστοχα με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου: «Αναρωτιόμαστε: Το σχολείο της Ζωσιμαίας, που τα κρούσματα στους μαθητές ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο, ενώ το σχολείο λειτουργεί κανονικά, δίχως τεστ, δίχως απολύμανση, δίχως κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, δεν αποτελεί "υγειονομική βόμβα"; Ενώ τέτοια αποτελεί ο αγώνας μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, ακόμη και σφουγγάρισμα κάνουμε μέσα στα σχολεία); Δεν μας ξεγελάτε! Το πρόβλημά σας είναι πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Διεκδικούμε το αυτονόητο! Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ