Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Οργανώνονται, ανασυντάσσονται και αποφασίζουν απεργίες ενάντια στα διαλυτικά σχέδια και τις απολύσεις

Με καθολική σχεδόν ομοφωνία οι αγωνιστικές αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Πέμπτης

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Με κλειστά εργοστάσιο και μεταλλεία και απολυμένους όλους τους εργαζόμενους, έξω από το συρματόπλεγμα, ώστε να μην μπερδεύονται στα πόδια της, επιδιώκει η κυβέρνηση να παραδώσει στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων τα «κομμάτια» από το φιλέτο της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν κυβέρνηση και διαχειριστή να ξεσκίσουν τις σάρκες τους. Οργανώνονται, ανασυντάσσονται και αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις, με κορύφωση τις δυο 24ωρες απεργίες που αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ύστερα από ομόφωνη πρόταση του ΔΣ του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση για απεργία υπερψηφίστηκε στην κάλπη σχεδόν καθολικά.

Θέλουν να μας απολύσουν όλους

Σε όσα συζητήθηκαν στις τελευταίες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την ειδική εκκαθάριση αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τους διαλυτικούς σχεδιασμούς με απολυμένους όλους τους εργαζόμενους.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρόταση για τη σύσταση ενός «κοινωνικού ταμείου» τους επόμενους μήνες, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης», με στόχο να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.

Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για την πρόταση του σωματείου τους
Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για την πρόταση του σωματείου τους
Αν και τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, το πακέτο αυτό είναι το «τυράκι στη φάκα», προκειμένου να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ότι σε λίγο καιρό θα είναι όλοι άνεργοι, απόλυτα εκτεθειμένοι στις διαθέσεις του «επενδυτή», που ενδέχεται να υπάρξει, αλλά και εξαρτημένοι από τα «κέφια» της κυβέρνησης και του διαχειριστή, αφού δεν είναι καθαρό με τι όρους θα δοθούν ακόμα και οι αποζημιώσεις.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τους 1.200 περίπου μόνιμους και εργολαβικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ώστε να παραδώσει το εργοστάσιο και τα μεταλλεία στους επίδοξους επενδυτές χωρίς αυτούς και τα δικαιώματά τους. Επιχειρεί παράλληλα να κατευνάσει τις αντιδράσεις, τάζοντας αποζημιώσεις, χωρίς καν να προσδιορίζει τα ποσά που θα λάβουν, το πώς θα δοθούν, τη μορφή που θα έχουν, δίνοντάς τους μονάχα διάφορες ονομασίες όπως «έναντι», «επίδομα εργασίας» ή «επίδομα επανένταξης στην εργασία».

Δεν θα μας βγάλουν από δω!

Να μην αποδεχθούν τον εμπαιγμό και να απορρίψουν το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» που τάζει η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

«Απορρίπτουμε το "κοινωνικό πακέτο", γιατί εμείς θέλουμε διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της εργασίας μας. Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά στη Γενική Συνέλευση, καλώντας τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν την πρόταση του Σωματείου για απεργιακές κινητοποιήσεις και να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Πλέον γκρεμίζεται κάθε αυταπάτη και προσδοκία. Συστήνεται επίσημα "κοινωνικό ταμείο" για να μας απολύσουν όλους. Μετά από 56 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, βρέθηκε κυβέρνηση να βγάλει έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου όλους τους εργαζόμενους», είπε και συνέχισε: «Η ουσία είναι ότι απολυόμαστε όλοι, δεν διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας και για να μας ξεγελάσουν, μας λένε το τι θα μας δώσουν από αυτά που έχουμε δουλέψει και δικαιούμαστε. Αν μείνουμε σε αυτό, στο τέλος θα μείνουμε χωρίς δουλειά. Η αποζημίωση που δικαιούμαστε θα επιδοτήσει την ανεργία μας!».

Σημείωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τα λόγια της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή, η δυνατότητα λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ είναι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2020. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν «για να μη σταματήσει το εργοστάσιο ούτε για μια ώρα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Αν καταφέρουν και μας βγάλουν έξω, μετά θα γρατζουνάμε την κλειστή πόρτα. Θα είμαστε έξω από το εργοστάσιο στο οποίο φτύσαμε αίμα. Εδώ που δούλεψαν οι γονείς μας και μας μεγάλωσαν, όπως και εμείς θέλουμε να δουλέψουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Ζούμε από το εργοστάσιο. Βγάλαμε νεκρούς από δω μέσα. Θα γίνουμε ντουβάρι απ' τα ντουβάρια του εργοστασίου. Δεν θα μας βγάλουν έξω».

Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν τη στήριξη χιλιάδων συναδέλφων τους και της τοπικής κοινωνίας, που θα υποστεί μεγάλες επιπτώσεις από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, που διαδίδουν στο εργοστάσιο ότι έχει βρεθεί «επενδυτής» και ότι είναι διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας. «Ας βγάλουν ανακοίνωση αυτοί που τα διαδίδουν αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είμαστε στο πλευρό σας

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος παραβρέθηκε και χαιρέτισε τη μαζική Γενική Συνέλευση. «Ο αγώνας σας - είπε - είναι και δικός μας αγώνας και πρέπει να γίνει ολόκληρης της εργατικής τάξης (...) Εμείς αυτό που θέτουμε ως ζήτημα μπροστά σας είναι ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει σε ένα βασικό θέμα: "Κανένας απολυμένος, κανένας έξω από τα σύρματα της ΛΑΡΚΟ", με όποια εργασιακή σχέση και αν έχει (...) θέλουν να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ με διαγραμμένα χρέη, χωρίς εσάς, χωρίς τα δικαιώματά σας (...) Θα δώσουμε λοιπόν τη μάχη όλοι μαζί.

Πρέπει να δυναμώσει η ενότητά σας κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όλων εκείνων που θέλουν να παραδώσουν το φιλέτο που λέγεται ΛΑΡΚΟ σε αυτούς που την εποφθαλμιούν. Να δυναμώσει το μέτωπο με τον λαό της περιοχής (...) Μην τσιμπήσετε στα διάφορα "πακέτα" που αμολάνε από εδώ και από εκεί, μην τσιμπήσετε στην τρομοκρατία, στη συκοφαντία. Ψηλά το κεφάλι, και εμείς μαζί σας θα δώσουμε τη μάχη όλοι να είστε μέσα από την πύλη».

Εκποίηση σε κομμάτια

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Οκτώβρη να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσα από δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, καθώς εκδόθηκε η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξυπηρετεί τον τεμαχισμό της ΛΑΡΚΟ, κάτι για το οποίο πίεζε και η ΕΕ. Δηλαδή, την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας σε ξεχωριστό διαγωνισμό από την πώληση των μεταλλείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους χρήση και τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Μεθοδεύεται, δηλαδή, να δοθούν τα πλούσια σε κοιτάσματα λατερίτη μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς - στα οποία έχουν δοθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αποκάλυψη του μεταλλεύματος, στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης - σε διαφορετικό «επενδυτή» από εκείνον που μπορεί να ενδιαφερθεί για τη Λάρυμνα.

Κάλεσμα σε γενικό ξεσηκωμό

«Γενικός ξεσηκωμός! Μας απολύουν όλους, "νέους, γέρους και παιδιά", εργαζόμενους της εργολαβίας και μόνιμους. Πιο ξεκάθαρο και επίσημο δεν γίνεται. Σχεδιάζουν να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ κλειστή, με τους εργαζόμενους έξω από τα συρματοπλέγματα. Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των αποζημιώσεών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα απέναντι στα διαλυτικά σχέδια κυβέρνησης - εκκαθαριστή.

«Οι άξονες που κινείται η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρέπει να καταδικαστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Μας απολύει όλους. Δεν διασφαλίζει ούτε μια θέση εργασίας (...) Μέχρι και σήμερα προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», υπογραμμίζει το ΕΑΜ στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η πρόταση του «κοινωνικού πακέτου» κρύβει μια σειρά παγίδες για τους εργαζόμενους και ουσιαστικά στοχεύει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να τους πετάξει έξω από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία.

Και καταλήγει: «Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματά τους δικαιώνονται. Ιδιωτικοποιούν τη ΛΑΡΚΟ, με τον κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος να είναι στο τραπέζι. Οπως λένε οι ίδιοι, δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και για ποια κομμάτια. Αν θα υπάρξουν, δεν μπορούν να τους δεσμεύσουν τι θα κάνουν, πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσουν και με τι όρους. Το αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον, οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων, δικαιώνεται (...) Σακατεύουν τη ζωή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, τις τοπικές κοινωνίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ