Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σωτηρία με την... εμπορευματοποίηση!

Με το επιχείρημα της σωτηρίας του συστήματος Υγείας προσπαθεί η κυβέρνηση να στηρίξει τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, που οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι, χτες, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, για τη μειωμένη προσέλευση στα ιδιωτικά ιατρεία, απάντησε: «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κατανόηση από πλευράς σας του νέου θεσμού. Αυτά δεν είναι ιατρεία του ΙΚΑ και ούτε τα ραντεβού κλείνονται με το νοσοκομείο. Η καινοτομία είναι, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, η δυνατότητα επιλογής του γιατρού κατά τη διαδικασία των απογευματινών ιατρείων».

«Υπάρχει, συνέχισε ο υπουργός, μια σταδιακή ανάπτυξη, αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες, και είμαι απόλυτα βέβαιος και δε διατηρώ καμία αμφιβολία, λόγω της εσωτερικής δυναμικής αυτού του θεσμού, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες έσωσε τα συστήματα Υγείας, ότι θα πάει πάρα πολύ καλά αυτός ο θεσμός και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες και νομίζω ότι είναι υπερφίαλο για κάποιους να κρίνουν ένα θεσμό ο οποίος έχει λίγες ώρες λειτουργίας».

Απ' τις δηλώσεις του υπουργού φάνηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο οι επικοινωνιακές δυνατότητες για να πείσουν τον κόσμο να πληρώσει το αλμυρό χαράτσι στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ δεν παρέλειψε - με επιχείρημα το «φακελάκι» - να επιτεθεί σε όσους αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αρωγός στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ΝΔ παρά τη φραστική αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, καθώς περιορίζει πια την κριτική της στην έλλειψη χώρων για τη λειτουργία των ιατρείων, όπως γίνεται σε χτεσινή δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας, βουλευτή Θ. Γιαννόπουλου. Μ' άλλα λόγια, πιέζει για την επίσπευση των τεχνικών πλευρών της λειτουργίας.

  • Χτες το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας ανακοίνωσε ότι απ' τη Δευτέρα θα αρχίσουν να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία το απόγευμα στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» οι πανεπιστημιακοί γιατροί Γ. Σαρόγλου (ιατρείο λοιμώξεων) και Χρ. Μαυρογιάννης (ηπατολογικό γαστρεντερολογικό ιατρείο).
Συνάντηση Σημίτη - Παπαδόπουλου

Χτες το πρωί έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο.

Οπως δήλωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, η συζήτηση αφορούσε στο νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία και στη λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία θα είναι αυτό που το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Οσον αφορά στο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως «τελειώνει και παραδίδεται τέλη Μαΐου και πρέπει σταδιακά να αρχίσει η λειτουργία του μετά από τον Ιούνιο». Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έθεσε ο υπουργός Υγείας για την «ολοκληρωμένη λειτουργία και πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη».

Η έναρξη λειτουργίας των δύο νοσοκομείων «συναρτάται άμεσα με την εγκατάσταση εκεί πανεπιστημιακών κλινικών» απ' τις αντίστοιχες ιατρικές σχολές. Ωστόσο όμως «δεν υπάρχει αποσαφήνιση από τα πανεπιστήμια των οριστικών τους αποφάσεων», είπε ο υπουργός, και κατέληξε: «Είναι ένα θέμα το οποίο έτσι κι αλλιώς θα λήξει μέσα στο επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ