Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συνέχεια στην πάλη για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου

Από τη χτεσινή σύσκεψη Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα
Από τη χτεσινή σύσκεψη Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα
Με σύσκεψη σωματείων του κλάδου και κατάθεση υπομνήματος με τα επείγοντα αιτήματα για την επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων, συνεχίστηκε χτες η πάλη για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Η σύσκεψη έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην πλατεία Μητροπόλεως, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, καθώς και σωματεία από Κέρκυρα, Αχαΐα, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κω και η Επιτροπή Αγώνα Ρεθύμνου.

Τα σωματεία αποφάσισαν οργάνωση κινητοποιήσεων στις 2 Νοέμβρη, με στόχο την κλιμάκωση στο τέλος του ίδιου μήνα, όταν λήγει η μετενέργεια της Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία. Στόχος είναι οι πρωτοβουλίες τους να προετοιμαστούν με μαζικές διαδικασίες, συνεδριάσεις ΔΣ, συνελεύσεις, συσκέψεις σε περιοχές όπου διαμένουν εποχικά εργαζόμενοι.

Επίσης, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που ακολουθούν: Σήμερα, στηρίζουν την κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ και φορέων με αφορμή την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ. Αύριο, Τετάρτη, συμμετέχουν στη συγκέντρωση με αίτημα την καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Στις 13 Οκτώβρη στα πανεργατικά συλλαλητήρια, για την επιτυχία των οποίων δίνουν όλες τις δυνάμεις τους.

Η σύσκεψη διαμόρφωσε υπόμνημα που συνυπογράφουν 19 σωματεία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ενώ μαζί με άλλους βουλευτές του Κόμματος κατέθεσε ως Αναφορά το υπόμνημα των σωματείων.

Δράση και πρωτοβουλίες που δίνουν τον τόνο για τη συνέχεια

«Μετά το "κουκούλωμα", από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές, έρχεται το πρόωρο τέλος της τουριστικής περιόδου, με την πανδημία να εξακολουθεί να υπάρχει και να εξελίσσεται», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη. «Δεν χωρά καμία αναμονή. Απέναντι στα αντιλαϊκά "πρέπει" του κεφαλαίου και όλες τις δυνάμεις που τα υπηρετούν, απάντηση δίνει μόνο η ενίσχυση της πάλης ενάντια σε αυτήν την πολιτική, ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού», πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας για τα νέα βήματα της αντεργατικής επίθεσης, προειδοποίησε πως στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας βγήκαν στη φόρα τα σχέδια για αμφισβήτηση του δικαιώματος των εποχικών εργαζομένων στην επαναπρόσληψη, του δικαιώματος στην κανονική άδεια, στο επίδομα αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων, για νέα παράταση των αναστολών συμβάσεων και του προγράμματος «Συν-Εργασία», καθώς και για τη μη εφαρμογή των όποιων μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Κάλεσε τα σωματεία να απαντήσουν με πλατιά καμπάνια εγγραφών με ταυτόχρονη αίτηση επαναπρόσληψης, που να ξεκινήσει άμεσα και να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Γενάρη, καθώς και με κινητοποιήσεις για τις ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό.

Εκπρόσωποι Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα πήραν το λόγο, μεταφέροντας την κατάσταση και τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου: Τα διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα και την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο της πανδημίας, την αγωνία χιλιάδων εποχικών που παίρνουν αυτές τις μέρες τη θέση τους στις ουρές των ανέργων, το ξεσάλωμα της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τελευταίο, η αξίωση ξενοδόχου στο Ρέθυμνο να βάλει στο χέρι μέρος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έλαβε καμαριέρα, γιατί της έκανε τη ...«χάρη» να την εντάξει σε καθεστώς αναστολής!

Δίπλα στα παραπάνω, μεταφέρθηκαν και πλευρές της δράσης των σωματείων που δίνουν τον τόνο για τη συνέχεια. Μεταξύ αυτών, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και προστασίας στις οποίες πρωτοστάτησε το Σωματείο Επισιτισμού στα Χανιά, καθώς και οι δεκάδες συσκέψεις μέσα από τις οποίες το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα οργάνωσε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, που έγιναν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ