Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Ενθουσιασμός και απογοήτευση

Οσοι έσπευσαν να μιλήσουν για σημάδια βελτίωσης στην αμερικανική οικονομία, σίγουρα θα απογοητεύτηκαν μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την πορεία της ανεργίας τον Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη κατά 36.000 και έφθασαν τις 447.000, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του μήνα. Σημειώνεται ότι την αμέσως προηγούμενη βδομάδα η αύξηση είχε φθάσει τις 26.000.

Συνεχής αύξηση της ανεργίας

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ. Ετσι, το ποσοστό έφθασε το Δεκέμβρη στο 5,8%, έναντι 5,7% του περασμένου Νοέμβρη. Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας προκάλεσε σχετική έκπληξη αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, αναμενόταν είτε σταθεροποίηση, είτε μια μικρή μείωση εξαιτίας της μείωσης της φορολογίας και της υπολογιζόμενης αύξησης των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, μετά και τα τελευταία στοιχεία ενισχύεται η εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε νέο κύμα ομαδικών απολύσεων και σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Εγκυροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 και υπολόγιζαν ότι περί τον Απρίλη το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα φθάσει στο 7%.

Ανοδος τιμής του πετρελαίου

Μικρή υποχώρηση, που αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους, μετά τη μεγάλη άνοδο της Τετάρτης, σημείωσε την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου, η οποία όμως παραμένει κοντά στα 21 δολάρια, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Νοέμβρη και μετά. Η μεγάλη άνοδος της Τετάρτης, κατά την οποία η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε περισσότερο από ένα δολάριο, αποδίδεται στο κύμα ψύχους που πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βόρεια Ευρώπη και, κυρίως, στην πρόθεση των παραγωγών του ΟΠΕΚ να θέσουν σε άμεση ισχύ τη μείωση της παραγωγής που αποφάσισαν από τις 28 του Δεκέμβρη. Ηδη από την Τρίτη η Σαουδική Αραβία έχει ενημερώσει τους μεγάλους της πελάτες σε Ασία και Ευρώπη για τις μειωμένες εξαγωγές, βάσει των νέων επίσημων ποσοστώσεων.

Τι ξέχασε ο κ. Ντούιζενμπεργκ

Δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία του ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία ωφέλησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, γεγονός που βοήθησε στην ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν. Κανείς, βεβαίως, ούτε ο κ. Ντούιζενμπεργκ, ούτε οι άλλοι «κεντροτραπεζίτες» ξέχασαν τις περσινές περιπέτειες του ευρώ, όταν μέσα σε ελάχιστους μήνες έχασε το 30% της αξίας του έναντι των δύο ανταγωνιστών του. Τότε μάλιστα είχαν ακουστεί πολλές φωνές στα κράτη-μέλη της ΕΕ για αναβολή του εγχειρήματος της κυκλοφορίας του νομίσματος.


Κείμενα
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ