Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αποφασισμένοι να νικήσουν συκοφαντίες, απειλές και όργιο καταστολής
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 15 Οκτώβρη
  • Αντιμέτωποι με χημικά οι μαθητές έξω από το υπουργείο Παιδείας

«

Είμαστε χιλιάδες, έχουμε δίκιο. Θα μας βρείτε μπροστά σας!», δηλώνουν οι μαθητές, πιο αποφασισμένοι μετά και το όργιο καταστολής την Παρασκευή, στη μεγάλη κινητοποίησή τους στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά από τρεις βδομάδες πολύμορφης διεκδικητικής δράσης στα σχολεία, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, στις γειτονιές, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Παιδείας. Καλώντας την ηγεσία του να ακούσει και να υλοποιήσει τα αιτήματα που, παρά τις προσπάθειες διαστρέβλωσης, κέρδισαν τη συμπαράσταση όσων θέλουν σχολεία καθαρά, ασφαλή, με όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από νωρίς στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα». «Εχουμε δίκιο. Οι μαθητές παλεύουμε για ασφαλή σχολεία κι εσείς μας εκβιάζετε με τηλε-απουσία», έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και ακολουθούσε ένα πλήθος μαθητών, με τα πανό σχολείων και συντονιστικών, με πικέτες και συνθήματα. Συγκροτημένα πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου από την πρώτη στιγμή φαινόταν η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μην ακούσει τα αιτήματα των μαθητών, παρατάσσοντας τα ΜΑΤ.

Πνίγηκε στα χημικά η συγκέντρωση

Από την πορεία των μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας
Από την πορεία των μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας
Η αστυνομία, αξιοποιώντας τη δράση μεμονωμένων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και τα αιτήματά τους και από τη στιγμή που έφτασε η πορεία στο υπουργείο έστησαν ένα χιλιοπαιγμένο σκηνικό, επιτέθηκε στη συγκέντρωση με χημικά, με τους μαθητές να απομακρύνονται από την είσοδο του υπουργείου. Το σκηνικό συνεχιζόταν, με τους μαθητές να μην μπορούν να πάρουν ανάσα από τα χημικά, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική και την αστυνομία να κυνηγά, ακόμα και μέσα στο προαύλιο του Mall και στο σταθμό του Ηλεκτρικού, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές προσπάθησαν να διατηρήσουν τα μπλοκ και τη συγκρότησή τους, φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας την τρομοκρατία. Αποχωρώντας δήλωναν πως θα απαντήσουν αγωνιστικά στην άρνηση του υπουργείου να τους συναντήσει, στις προβοκάτσιες και στην επίθεση των ΜΑΤ.

«Είμαστε χιλιάδες και έχουμε δίκιο!»

Σε νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Οκτώβρη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καταγγέλλοντας την επίθεση στην κινητοποίηση.

Απευθυνόμενη προς το υπουργείο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο mathites.gr σημειώνει:

«Αρνηθήκατε να μας συναντήσετε, να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν μας έκλεισαν απλά τις πόρτες, επιτέθηκαν με βία κυριολεκτικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Μας κυνήγησαν μέχρι και έξω από το Mall.

Ζωσμένο από τα ΜΑΤ ήταν το υπουργείο Παιδείας
Ζωσμένο από τα ΜΑΤ ήταν το υπουργείο Παιδείας
Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως ό,τι και να λέει για διάλογο με τους μαθητές, δεν έχει κανέναν απολύτως σκοπό να το κάνει!

Εκ μέρους της Συντονιστικής είχαμε στείλει email από χτες (σ.σ. την Πέμπτη) ζητώντας συνάντηση με την κα Ν. Κεραμέως. Σήμερα το πρωί (σ.σ. την Παρασκευή) έξω από τις πόρτες του υπουργείου και ενώ ζητούσαμε να μπούμε μέσα μια αντιπροσωπεία, η κυβέρνηση μας επιτέθηκε πετώντας μας δακρυγόνα και χημικά. Διμοιρία ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένη έξω από το υπουργείο. Αξιοποίησαν ακόμα μια φορά το γνωστό παιχνίδι ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε μεμονωμένες και περιθωριακές ομάδες - πολλοί δεν είναι ούτε καν μαθητές - για να διαλύσουν τη συγκέντρωσή μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα πάρουν την καλύτερη απάντηση! Δεν μας σταματά τίποτα τώρα! Είμαστε χιλιάδες και έχουμε δίκιο! Το "παράλογο" και "παράνομο" που ζητάμε είναι τα σχολεία μας να λειτουργούν με ασφάλεια. Και το μόνο που δεχόμαστε από την κυβέρνηση είναι εκβιασμοί για τηλε-απουσίες, εισαγγελείς έξω από τα σχολεία, και τώρα και ΜΑΤ! Αν η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας επιλέγει να απαντήσει με βία και τρομοκρατία, εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε με οργανωμένο και ακόμα πιο δυνατό αγώνα! Καθηγητές ζητάμε και καθαρά σχολεία, και εσείς μας απαντάτε με τρομοκρατία!».

Πνίγηκε στα δακρυγόνα η συγκέντρωση

Eurokinissi

Πνίγηκε στα δακρυγόνα η συγκέντρωση
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της Παρασκευής, μαζί με φορείς και σωματεία.

«Συνεχίζουμε με έκτακτες συνελεύσεις των Συντονιστικών Επιτροπών σε γειτονιές και από Δευτέρα σε κάθε σχολείο κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις, καταδικάζουμε τα σημερινά γεγονότα και αποφασίζουμε τη συνέχεια του αγώνα μας! Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτώβρη ξαναβγαίνουμε στους δρόμους!», ανακοινώνουν οι μαθητές δίνοντας ραντεβού για εκείνη τη μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ