Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάσεις εργασίας ενάντια στην εργοδοτική επίθεση

Σε στάση εργασίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Η συμμετοχή στη στάση ήταν μεγάλη, τόσο από τους εργαζόμενους που δουλεύουν από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όσο και από τη μεγάλη πλειοψηφία που συνεχίζει να βρίσκεται σε τηλεργασία.

Την ίδια στιγμή που η μητρική εταιρεία προχωρά σε επιχειρηματικές συμπράξεις που οδηγούν στη δημιουργία μονοπωλίου, την ώρα που «η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα» και «κλείνουν νέα έργα», η διοίκηση της θυγατρικής ισχυρίζεται «ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί και ότι "δεν βγαίνουν"». Ηδη, σε συνάντησή της με το Σωματείο, ανακοίνωσε μια σειρά περικοπές: Προχωρά σε κλείσιμο του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι. Σταματά μια σειρά δρομολόγια υπηρεσιακών λεωφορείων που μετακινούν το προσωπικό στις εγκαταστάσεις σε Αγιο Στέφανο και Κρυονέρι, αυξάνοντας το κόστος και το χρόνο μετακίνησης των εργαζομένων. Βάζει «στον πάγο» και δεν θα χορηγήσει φέτος τις ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων. Διατηρεί το 90% του προσωπικού σε καθεστώς τηλεργασίας, απαντά σε εργαζόμενους που ζητούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας ότι κάτι τέτοιο «απαγορεύεται» και στρώνει το έδαφος για να μονιμοποιηθεί αυτή η εργασιακή σχέση. Τέλος, έχει προχωρήσει σε μια απόλυση, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία όσον αφορά τα σχέδιά της για τις θέσεις εργασίας. «Ξέρουμε ότι εάν δεν αντιδράσουμε τώρα, η εργοδοσία θα συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματά μας», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις περικοπές που προωθεί.

Στην MLS στη Θεσσαλονίκη

Καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και σταθερό και πλήρες ωράριο για όλους απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην MLS στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας μαζικά στη στάση εργασίας που κήρυξε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης και στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της επιχείρησης.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «το "έναντι" που δόθηκε στους εργαζόμενους πριν ημέρες, στην πραγματικότητα ήταν τμήμα του μισθού του Αυγούστου και φυσικά δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες τρέχουν. Επιπλέον, παρακρατήθηκε και τραπεζική προμήθεια από το κουτσουρεμένο αυτό ποσό (...) Ως χαριστική βολή, στην πλειοψηφία του προσωπικού της εταιρείας επιβλήθηκε πρόσφατα 4ωρο ωράριο, μέσω της κυβερνητικής "βοήθειας" του προγράμματος "Συν-Εργασία", κομμένου και ραμμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Το Σωματείο απαιτεί άμεση καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, καταβολή της παρακράτησης από την τραπεζική προμήθεια, σταθερό και πλήρες ωράριο για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ