Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Ανάγκη για κλιμάκωση και οργάνωση των αγώνων

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΘΑ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», ενώ η συνέλευση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αποφασιστεί το επόμενο βήμα για την κλιμάκωση και οργάνωση αγώνα των σωματείων, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας αυτό δεν έγινε κατορθωτό.

Η ΔΑΣ ΠΟΘΑ καλεί όλα τα σωματεία να συζητήσουν το πλαίσιο πάλης που κατέθεσε και να καταλήξουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τα αιτήματα που αρμόζουν σε αυτές τις συνθήκες.

Στο πλαίσιο πάλης η ΔΑΣ ΠΟΘΑ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Προτείνουμε παγκαλλιτεχνική απεργία μέσα στο Νοέμβρη.

Προτείνουμε καλλιτεχνικές δράσεις - δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Κάθε σωματείο μπορεί να συζητήσει πιο ειδικά για οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Να γίνουν σε όλα τα σωματεία που δεν έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις. Κάθε σωματείο μπορεί να οργανώσει πρωτοβουλίες, περιοδείες κ.ά.

Ζητάμε να ανακοινωθούν νέα σταθερά πρωτόκολλα λειτουργίας θεάτρων, μουσικών σκηνών και χώρων ψυχαγωγίας, που θα επιτρέψουν την ασφαλή λειτουργία τους (αποστάσεις ακτίνας 1,5 μέτρου ανά θεατή και 3 μέτρων από τη σκηνή, υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξαερισμός, απολύμανση, συχνή διεξαγωγή τεστ κ.ο.κ.). Να διατηρείται σε ισχύ, αν χρειαστεί να παρατείνεται και σε καμία περίπτωση να μη λύεται η σύμβαση μισθωτής εργασίας ή εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε περίπτωση προσωρινού lockdown, αναβολών ή ακυρώσεων των διά ζώσης εκδηλώσεων, καθώς και στην περίπτωση αντικατάστασης προσωπικού λόγω κρούσματος κορονοϊού.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μέτρα στήριξης της επιβίωσης, της νέας δημιουργίας, αλλά και της εξασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων σε χώρους που ήδη λειτουργούν, για αυτούς που τώρα ανοίγουν, αλλά και για τη λεγόμενη μετάβαση στον "ψηφιακό πολιτισμό", το live streaming και την ψηφιακή αναπαραγωγή του έργου μας».

Η ΔΑΣ ζητά επίσης: Να μη γίνει καμία μείωση μισθών στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητάς τους. Να εξασφαλιστούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για την ψηφιακή αναπαραγωγή τους από το διαδίκτυο, με ποσοστό 1% επί των εσόδων από την παρακολούθηση εντός της πλατφόρμας ή επί του συμβολαίου με τον παραγωγό - πάροχο, και να θεσμοθετηθεί διαδικασία υπολογισμού τους και διανομής τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Στο live streaming η σύμβαση για τον δημιουργό ή/και ερμηνευτή να προβλέπει επιπλέον αμοιβή για το δικαίωμα προβολής της βιντεοσκόπησης, χρησιμοποιώντας ως βάση τις συμβάσεις των κρατικών θεάτρων όσον αφορά τη βιντεοσκόπηση.

Απαιτεί ακόμα να επιχορηγηθούν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που κατά το φορολογικό έτος 2019 είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ για την κάθε τρέχουσα παραγωγή τους και ανάλογα με τον αριθμό των συντελεστών της, με ποσό όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ, με μέτρα ελέγχου τους από τις κρατικές αρχές για την τήρηση των οικονομικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους προς τους συντελεστές της παράστασης και αφού προσκομίσουν αντίγραφα των συμβάσεων μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ