Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατική επίθεση και συνδικαλιστικός νόμος πάνε μαζί

Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου Αττικής

Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων της «Αφοί Βλάχου» στην απόλυση συνδικαλιστή
Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων της «Αφοί Βλάχου» στην απόλυση συνδικαλιστή
Η επίθεση της εργοδοσίας προς το Συνδικάτο και σε πρωτοπόρους εργαζόμενους αυξάνεται όσο εντείνεται η αντεργατική πολιτική. Στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», όπου η εργοδοσία προσπάθησε να ξεμπερδέψει με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση και απέτρεψαν την απόλυση με 10ήμερη απεργία, αν και τέσσερις φορές το δικαστήριο έβγαλε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο επιχειρηματίας συνέχισε κόβοντας τα κουπόνια από τα μέλη της Σωματειακής Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας. Για να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας, έκανε μήνυση στον πρόεδρο του Συνδικάτου, στον πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σε δύο ακόμη πρωτοπόρους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι με απόφαση που πήραν σε Γενική Συνέλευση δίνουν από τα δικά τους κουπόνια στους συναδέλφους της Επιτροπής, έκαναν στάση εργασίας τη μέρα που οι συνδικαλιστές σύρθηκαν στον ανακριτή και ζητούν να έρθουν μαζικά ως μάρτυρες υπεράσπισης των συναδέλφων τους στο δικαστήριο, αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα, προβάλλουν αποφασιστικά το αίτημα για αυξήσεις, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Σε άλλη επιχείρηση που απέλυσε πρωτοπόρα συναδέλφισσα, μέσα στην πανδημία, γκρεμίστηκε το παραμύθι της κυβέρνησης για «απαγόρευση» των απολύσεων. Στην τριμερή συνάντηση, η εργοδοσία δήλωσε προκλητικά ότι η απόλυση δεν έγινε για λόγους συνδικαλιστικούς, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης και για να αποδείξει ότι οι νόμοι γράφονται καθ' υπόδειξη του ΣΕΒ παραδέχτηκε ότι έκανε μια απόλυση από την παραγωγή αλλά έκανε δύο προσλήψεις στο τμήμα μάρκετινγκ, άρα καμία παρανομία.

Συμπέρασμα: Οι ανατροπές στα Εργασιακά πάνε πάντα πακέτο με το χτύπημα στα ταξικά συνδικάτα. Ομως ό,τι και να κάνουν οι βιομήχανοι και το κράτος τους δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι και να εμποδίσουν τους αγώνες για διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της τάξης μας. Εχουμε και την εμπειρία να τους αντιμετωπίσουμε, με σωστό προσανατολισμό, και την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους.

Αλλωστε, παρά τις δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να γραφτούν στο Συνδικάτο μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 30 εργαζόμενοι και, το κυριότερο, πέρα από την ποσοτική υπάρχει και ποιοτική αύξηση, της συμμετοχής στη δράση του Συνδικάτου.

ΥΓ: Στην επιχείρηση που εργάζομαι κι εγώ, μόνιμος στόχος της εργοδοσίας είναι το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Η εργοδοσία έχει κάνει μηνύσεις στο παρελθόν και φέτος καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι προφανές ότι περιμένει με ανυπομονησία όσα φέρνει ο «νέος» συνδικαλιστικός νόμος: Απόλυση συνδικαλιστή μετά από μήνυση και μετά βρες το δίκιο σου στα δικαστήρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ