Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εκατοντάδες οικογένειες ζουν ξεσπιτωμένες

Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους, δημόσια κτίρια και σχολεία

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν οι κάτοικοι της Σάμου, τέσσερις μέρες μετά το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ με τους δύο νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές. Περίπου 500 οικογένειες στη Σάμο είχαν μείνει άστεγες μέχρι και χτες, καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει, αφού οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και το φαινόμενο ακόμα εξελίσσεται. Συνολικά, με τα μέχρι και χτες στοιχεία, 920 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ ακατάλληλα κρίθηκαν και 11 σχολικά κτίρια, κάνοντας ακόμα πιο χειροπιαστή την εγκληματική έλλειψη κάθε προληπτικού στατικού ελέγχου των σχολείων, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων παιδιών και συνολικά την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Η πλειοψηφία των οικογενειών που έχουν ξεσπιτωθεί παραμένουν στο ύπαιθρο, μέσα στα αυτοκίνητά τους, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ τέτοια προβλήματα θέρμανσης και υγιεινής αντιμετωπίζουν και όσες οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε σκηνές.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι θα παραχωρηθούν ορισμένα κοντέινερ (δεν αναφέρεται αριθμός) που βρίσκονται στη δομή Ζερβού και ότι ήδη από το υπουργείο έχουν μεταφερθεί στη Σάμο 500 υπνόσακοι, 1.000 κουβέρτες, 265 κρεβάτια εκστρατείας και 20 σκηνές, οι οποίες θα προστεθούν στις 100 (50 στην Ανατολική Σάμο και 50 στη Δυτική) που στάλθηκαν το Σάββατο από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Υπάρχουν επίσης ορισμένες σκηνές του στρατού. Ακόμα δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση κατά 100% των πληγέντων, μέτρα και έργα υποδομής για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Τώρα είναι η ώρα αγωνιστικής διεκδικήσεις


«Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και στήριξης των κατοίκων και των εργαζομένων μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο», απαιτεί το Εργατικό Κέντρο του νησιού με νεότερη χτεσινή του ανακοίνωση. Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων της Σάμου και της Ικαρίας, απαιτεί από την κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, με ελέγχους καταρχάς όλων των εργασιακών χώρων, καθώς πολλοί λειτούργησαν την επόμενη μέρα χωρίς να ελεγχθούν. Απαιτεί επίσης να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία, προειδοποιώντας ότι «δεν θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις, τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες», και άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα.

Ακόμα, διεκδικεί: Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών. Να λυθεί το θέμα της προσωρινής στέγασης, π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λύση η παραμονή σε σκηνές. Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, μέχρι την αποκατάστασή τους. Αυξημένο επίδομα ανεργίας σε Σάμο και Ικαρία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιά στο σπίτι τους, οι αυτοαπασχολούμενοι. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και χρέη σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους που χτυπήθηκαν από το σεισμό, και διεκδικεί «να προχωρήσει ενδελεχής έλεγχος των σχολείων, και όχι μόνο εποπτικοί έλεγχοι. Για όσα σχολεία είναι πολύ παλιά και δεν πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προϋποθέσεις, να δρομολογηθεί το χτίσιμο νέων σχολείων (...) Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και σε ασφαλείς χώρους όλα τα σχολεία. Να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σχολικής χρονιάς. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους η επισκευή και η αποκατάσταση των ζημιών. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων, που θα επικαιροποιείται περιοδικά». Ακόμα, «να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία», και «μέτρα για τους σεισμόπληκτους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία».

Τεράστιες ελλείψεις σε πρόληψη και αποκατάσταση

«Για αρκετές βδομάδες θα ακολουθήσει μια μετασεισμική ακολουθία, με σεισμούς που μπορεί να φτάσουν και τα 6 Ρίχτερ», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος και προσθέτει: «Οι σχετικά περιορισμένες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ στη Σάμο, που ήταν πάνω από 30 φορές ισχυρότερος από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που έγινε το 1999 στην Αθήνα, όπου είχαμε 140 νεκρούς και σχεδόν 5.000 κτίρια κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στη θάλασσα, 17 χλμ. από τις ακτές της Σάμου».

Οσον αφορά τις επιπτώσεις από το σεισμό, αναφέρει: «Οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο τραγικές από το θάνατο των δύο παιδιών, αν ο σεισμός αυτός γινόταν πάνω στη Σάμο. Η αντισεισμική πολιτική στη χώρα μας δεν μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους ισχυρούς σεισμούς γίνονται στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και επομένως οι επιπτώσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες. Σεισμοί σαν κι αυτόν στην Αθήνα θα έρχονται να αποκαλύψουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις στο επίπεδο της πρόληψης και της αποκατάστασης, που στη λογική του "κόστους - οφέλους" υποβαθμίζουν την αντισεισμική πολιτική και παίζουν στα ζάρια τις ζωές των ανθρώπων. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της αντισεισμικής τεχνολογίας μπορεί να ελαχιστοποιήσει έως και να μηδενίσει τον σεισμικό κίνδυνο, και αυτό είναι δικαίωμα και απαίτηση κάθε ανθρώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ