Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο ΣτΕ το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου

MotionTeam

Για σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση που έχει κατατεθεί από επιστημονικούς φορείς, ομάδες πολιτών καθώς και σωματείων εργαζομένων για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση και με αφορμή την εκδίκαση των προσφυγών τους στο ΣτΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων προκηρύσσουν παναττική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ.

Πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο, έκτασης 1.600 περίπου τ.μ., του οποίου τα ευρήματα αποτυπώνουν την καρδιά του εμπορικού δρόμου της Θεσσαλονίκης από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ. και που όμοιό του δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο. Δεν έχουν βρεθεί δηλαδή αντίστοιχης σημασίας κατάλοιπα βυζαντινών πόλεων, επομένως τα ευρήματα μπορούν να προσθέσουν γνώση και έχουν απαράμιλλη ιστορική αξία, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους φορείς και τις επιστημονικές ενώσεις, η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι εφικτή, άλλωστε υπάρχει και σχετική επιστημονική μελέτη. Είναι γνωστό ακόμα ότι σύμφωνα με το άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου, «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Εκδηλοι άλλωστε είναι οι φόβοι ότι τα αρχαία δεν πρόκειται να επανατοποθετηθούν ποτέ ξανά και υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ότι πολλά από αυτά θα καταστραφούν κατά τη διαδικασία της απόσπασης.

Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης κατά χώραν των αρχαιολογικών ευρημάτων. Θυμίζουμε ότι σε Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, σημειωνόταν μεταξύ των άλλων: «Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές για την καθυστέρηση τόσο των αρχαιολογικών εργασιών όσο και των έργων για την υλοποίηση του μετρό της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προστατευτούν οι αρχαιότητες με βάση τις μελέτες και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και να δοθεί λύση στις ανάγκες μετακίνησης του λαού της Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ