Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαιτείται ολοκληρωμένος έλεγχος αντισεισμικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων

Στην καταψήφιση του σχεδίου «Εγκέλαδος» που ήρθε για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας πως «είναι σχέδιο επί χάρτου, αφού ούτε πόροι διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία, ούτε το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα διατίθενται γι' αυτήν και την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών».

Στην παρέμβασή του, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «θεωρούμε ότι η αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους. Αλλωστε το κόστος των συνεπειών των σεισμών είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως όταν χάνονται άνθρωποι» και υπογράμμισε πως «χρήματα υπάρχουν. Για παράδειγμα, οι πόροι από το ΕΣΠΑ, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλά ο ελληνικός λαός, πρέπει σ' ένα μεγάλο ποσοστό να πηγαίνουν σ' αυτόν τον τομέα. Αντίστοιχα, από τα 4 δισ. που πρέπει να σταματήσει να πληρώνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ένα μέρος τους θα μπορούσε να καλύψει τέτοιες ανάγκες».

Στάθηκε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά.) στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, δεν έχει ελεγχθεί, ούτε με τον λεγόμενο ταχύ οπτικό έλεγχο, πως πολλά νοσοκομεία στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, χρειάζονται λεπτομερέστερο αντισεισμικό έλεγχο και παρεμβάσεις και ότι «η πλειοψηφία των ιδιωτικών κτιρίων που έγιναν πριν από το 1985, δηλαδή πριν από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, χρειάζονται έλεγχο και ενισχύσεις».

Παράλληλα, κατέθεσε τις προτάσεις της όπως, μεταξύ άλλων, ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυση των φορέων που είναι αρμόδιοι, καταγραφή, παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της Θεσσαλίας και κάθε περιοχής και αποφασιστική οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του επιστημονικού δυναμικού, που απασχολείται μ' αυτό (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πανεπιστημιακά σεισμολογικά εργαστήρια και εργαστήρια αντισεισμικής τεχνολογίας, ΟΑΣΠ, ΓΓΠΠ, ΠΕΧΩΔΕ, Πολεοδομίες, Περιφέρεια, Δήμους, ΕΜΑΚ) καθώς και του συντονισμού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ