Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέα μέτρα έντασης της καταστολής φέρνει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ

  • Αξιοποιεί τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών που καμιά σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα
  • Αμεση απάντηση από Φοιτητικούς Συλλόγους

Από τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα Προπύλαια...
Από τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στα Προπύλαια...
Αξιοποιώντας μια προβοκατόρικη ενέργεια από ομάδες που καμιά σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα, τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) από ομάδα κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση στις αρχές της βδομάδας που μας πέρασε έσπευσε, σαν έτοιμη από καιρό, να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα έντασης της καταστολής εντός των ΑΕΙ, που ξεσήκωσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησης, προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των πρυτάνεων, όπου ανακοίνωσε μέτρα στα ΑΕΙ σε τρεις άξονες:

-- Ιδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της αστυνομίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη «πανεπιστημιακή αστυνομία», ένα σώμα «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες», όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, με ειδική διακριτή στολή, που θα διατίθενται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος.

-- Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των πανεπιστημίων, από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, όπου συζητιέται και προκρίνεται το μέτρο ειδικής κάρτας εισόδου, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις και τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κάμερες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

...και την κινητοποίηση της περασμένη Πέμπτης
...και την κινητοποίηση της περασμένη Πέμπτης
-- Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ακολούθησε, την Τρίτη, Σύνοδος των πρυτάνεων που συζήτησε τις παραπάνω εξαγγελίες και όρισε μια επιτροπή που θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θέμα με την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου» και να υπάρξει επιμέρους σχεδιασμός των μέτρων, έθεσε ως όρο το ειδικό σώμα φύλαξης «να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο», εμφανίστηκε θετική στην ελεγχόμενη είσοδο ειδικά σε «χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης», ενώ για την αυστηροποίηση των ποινών είπε ότι «το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές».

Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών φοιτητικών συλλόγων που προχώρησαν σε ένα διήμερο δράσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνα. Εκπρόσωποί τους έκαναν το πρωί της Τετάρτης παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια, όπου είχαν αναρτήσει και σχετικό πανό, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση των προβοκατόρικων ομάδων, οι οποίες είναι εχθρικές για τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά στην ουσία τα μέτρα έχουν στόχο το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του μέσα στα ιδρύματα. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτούν ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν τη δράση τους με διαδήλωση την Πέμπτη το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες πάρθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάρτησαν γιγαντοπανό στο ΑΠΘ, και στην Πάτρα, όπου έκαναν διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ