Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε το μάρμαρο των κυβερνητικών παλινωδιών

Βασίλης ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων

«Οκτώ μήνες έχουν περάσει από το πρώτο lockdown. Τότε, ερχόμασταν ήδη από έναν "κακό χειμώνα" και περιμέναμε να ξεκινήσει η σεζόν για να κλείσουμε τρύπες. Αντί αυτού, μας έκλεισαν κυριολεκτικά μέσα σε ένα απόγευμα και έπρεπε να ζήσουμε δυόμισι μήνες με 800 ευρώ, τα οποία μπήκαν με καθυστέρηση και με αυτά έπρεπε να καλύψουμε και τη ζημιά... Τώρα μας κλείνουν πάλι και το κάνουν και πάλι αιφνιδιαστικά: Ομως, αυτό για τον κλάδο έχει πρόσθετο κόστος. Στα σκουπίδια άμεσα τα ευπαθή προϊόντα (φαγητά, φρούτα, άλλες προμήθειες), ενώ σειρά έχουν αυτά που λήγουν κοντά κ.λπ.

Επιπλέον, μέσα στην καραντίνα, η ΔΕΗ προειδοποιούσε με διακοπή και δεν δεχόταν καμία διευκόλυνση διακανονισμού, ούτε σε εποχιακά μαγαζιά που ετοιμάζονταν να ανοίξουν ή δεν είχαν ανοίξει καν. Πιο "προωθημένες" οι νέες ιδιωτικές εταιρείες, δεν δέχονταν ούτε μία μέρα καθυστέρηση πληρωμής! Κατευθείαν κόψιμο της παροχής ρεύματος, σε μαγαζιά που ήταν κλειστά παρά τη θέλησή τους, έχοντας μέσα ψυγεία και καταψύκτες γεμάτα!

Οταν ανοίξαμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη συμπίεση της λειτουργικότητας των μαγαζιών και κατ' επέκταση του τζίρου. Στα μέσα Αυγούστου υπήρξε νέα μείωση ωραρίου λειτουργίας. Αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονταν ασφυκτικά γεμάτα... αλλά πάντα έφταιγε η Εστίαση. Η "κουτσουρεμένη" σεζόν τελείωσε και με αυτήν καλούμαστε να ζήσουμε τον χειμώνα.

Και φτάνουμε στο νέο lockdown, χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική βοήθεια. Μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες δεν ενισχύθηκε καθόλου το σύστημα Υγείας. Ανοίξανε "χύμα" τα σύνορα για χάρη των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών και των ναυτιλιακών και τώρα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουμε το μάρμαρο.

Σε όλα αυτά, εντυπωσιακή ήταν και είναι η απουσία της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία έχει αρκεστεί σε καθυστερημένες χρονικά ανακοινώσεις...

Πρέπει οι συνάδελφοι να βγάλουν συμπεράσματα. Τα παραμύθια περί "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας και "ραχοκοκαλιάς της εθνικής οικονομίας" δεν είναι για εμάς τους μικρούς ή αυτοαπασχολούμενους ή τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Ούτε στο ελάχιστο δεν ταυτίστηκε η τσέπη μας με τα φετινά κέρδη των ξενοδόχων, της "Fraport", των αεροπορικών και των ναυτιλιακών εταιρειών. Δεν μοιράστηκε και ούτε πρόκειται να μοιραστεί η TUI και η κάθε TUI τα κέρδη της μαζί μας.

Η νέα κρίση βέβαια δεν ακουμπάει όλο τον κλάδο το ίδιο. Εμείς επικεντρώνουμε τη δράση μας στους μικρούς, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες με λίγο προσωπικό και οικογενειακές επιχειρήσεις. Σε αυτούς δηλαδή που ζούνε από τον κόπο τους. Αυτό το τμήμα του κλάδου είναι με το λουκέτο στο χέρι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να συσπειρωθούμε στους Συλλόγους μας και τις Επιτροπές Αγώνα. Μαζί και με τους συνάδελφους επαγγελματίες στο Εμπόριο και στη Βιοτεχνία να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης άμεσα. Μαζί με τους αγρότες που περνάνε και αυτοί τα ίδια και μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο μας.

Διεκδικούμε άμεση οικονομική στήριξη, κατάργηση όλων των άδικων φορολογικών μέτρων, στήριξη των συναδέλφων που θα κλείσουν, προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, προστασία από πλειστηριασμούς και δάνεια, αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ