Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Ακόμα και τα αυτονόητα απαιτούν αγώνα και διεκδίκηση

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που βρέθηκαν παλιότερα στη θέση των σεισμοπαθών της Σάμου

Πάρνηθα 1999
Πάρνηθα 1999
Πάντα, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης». Επίσης, πάντα, αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγηκαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν. Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται τελικά ξεκρέμαστοι.

Καμία εντύπωση δεν προκαλεί βέβαια αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός, αφού μιλάμε για το ίδιο αντιλαϊκό κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμπειρία από το σεισμό της Πάρνηθας το 1999 - μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά καταστροφές στη χώρα μας - είναι αποκαλυπτική για το γεγονός ότι δεν γίνεται πραγματική και 100% αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια. Ακόμα και σήμερα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, υπάρχουν οικογένειες στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Φιλαδέλφεια, που όχι μόνο δεν κατάφεραν να επισκευάσουν τα σπίτια τους, αλλά ακόμα χειρότερα, παραμένουν χρεωμένες στις τράπεζες.

Λέσβος 2017

Eurokinissi

Λέσβος 2017
Κι αυτό επειδή, αν και αρχικά από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινωθεί ότι το κόστος επισκευής θα καλύπτεται από το κράτος στο 100%, στη συνέχεια, όταν «ξεχάστηκε» το θέμα, τα «ψιλά γράμματα» των νόμων τους και των υπουργικών αποφάσεών τους προέβλεπαν τραπεζικό δανεισμό με όρους που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν...

Ακόμα στο «περίμενε»

Ομως, ας μην πάμε τόσο μακριά. Ας δούμε τι έχει γίνει στο πιο κοντινό παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-- ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 12 ΙΟΥΝΗ 2017: Ο σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ προκάλεσε στο νησί τεράστιες καταστροφές. Μετά από έναν χρόνο, το 2018, είχαν γίνει ελάχιστα πράγματα στο θέμα της αποκατάστασης, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις. Μάλιστα, το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για ...8χρονο πλάνο «αποκατάστασης», την ίδια περίοδο που εκκρεμούσε η κατεδάφιση των περίπου 260 «κόκκινων» κτιρίων! Ενα χρόνο μετά το σεισμό δεν είχαν κατεδαφιστεί καν τα ετοιμόρροπα κτίρια... Οσον αφορά δε τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια, τα επισκευάσιμα δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τους, σε συνεργασία με μηχανικό, ακόμα και δύο χρόνια μετά το σεισμό κατέθεταν φακέλους με το κοστολόγιο των ζημιών! Χαρακτηριστικό επίσης της ...ταχύτητας της αποκατάστασης είναι πως το 2018 εκδόθηκε η πρώτη άδεια ανέγερσης! Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για επιχορήγηση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα καινούργιο σπίτι. Το 80% του ποσού καλύπτεται από το κράτος και το 20% από τραπεζικό δάνειο. Μόνο που καμιά τράπεζα δεν χορηγούσε δάνειο...

Καρδίτσα 2020

Eurokinissi

Καρδίτσα 2020
-- ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ 23 ΙΟΥΛΗ 2018: Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, η Ενωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής με παρέμβασή της χαρακτήριζε τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων «κοροϊδία χωρίς ημερομηνία λήξης». Κι αυτό γιατί οικογένειες παραμένουν ακόμα καθηλωμένες σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ακόμα και σε μισοκατεστραμμένες κατοικίες. Επίσης, ακόμα και τώρα, δεν έχουν κατεδαφιστεί ή επισκευαστεί σπίτια σε εντός σχεδίου περιοχή και με οικοδομική άδεια. Ζητούνται δε η κατεπείγουσα απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και οι αποξηλώσεις αμιάντου στις πληγείσες περιοχές, που έχουν κωλυσιεργήσει απαράδεκτα καταστρέφοντας την υγεία των κατοίκων. Ουσιαστικά πλην του καθαρισμού του οικοπέδου έναντι της εισόδου Νέου Βουτζά, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

-- ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2020: Περίπου 40 μέρες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας και κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους, οι όποιες διακηρύξεις για αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα μένουν κενό γράμμα. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αποδεικνύεται Γολγοθάς για τους πληγέντες και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη ή και αργότερα. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, αφού ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν το σύνολο των εγγράφων που τους ζητήθηκαν, μιας και καταστράφηκαν ή χάθηκαν με την πλημμύρα και οι εργατοώρες που θα δαπανήσουν δεν αξίζουν για το ύψος της αποζημίωσης που τελικά θα λάβουν. Ταυτόχρονα, όπως είχαν καταγγείλει πληγέντες στον «Ριζοσπάστη» από τις πρώτες κιόλας μέρες, τους ζητούσαν ακόμα και φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει! Αντίστοιχα, κάτοικοι που ο αέρας σήκωσε τη σκεπή των σπιτιών τους και πλημμύρισαν, δεν δικαιούνται καθόλου αποζημίωση! Το επίδομα για τη ζημιά στις οικοσκευές των σπιτιών δεν έχει δοθεί σε κανέναν μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα κυκλοφορούν διαρροές ότι σε όσους η ζημιά είναι κάτω των 5.000 ευρώ, δεν θα τους δοθεί αυτό το επίδομα. Στους αυτοαπασχολούμενους, τα 8.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν, εκτός του ότι δεν έχουν δοθεί σε πολλούς, επιπλέον δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, καθώς σύμφωνα με το Επιμελητήριο Καρδίτσας η πλειοψηφία των μαγαζιών στην πόλη έχει ζημιές που ξεκινάνε από τα 20.000 ευρώ.

-- ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020: Μόλις πριν από λίγες μέρες, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις καταστροφές, οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας κατήγγειλαν τη μεγάλη καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης και ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει, αλλά ακόμα και τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη - άμμο. Η κυβέρνηση τους είπε ότι το χρονοδιάγραμμα μιλάει για ολοκλήρωση της μελέτης το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή θα ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, αυτές προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ η απίστευτη γραφειοκρατία αναγκάζει πολλούς πληγέντες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ενδεικτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Κι αν κάτι έχει αποδειχτεί διαχρονικά είναι ότι οι πληγέντες κάτοικοι της Σάμου έχουν έναν δρόμο για να ορθοποδήσουν, να αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ