Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Προς διακοπή η δωρεάν μεταφορά μαθητών

Τα τεράστια χρέη των νομαρχιών στα ΚΤΕΛ, με ευθύνη της κυβέρνησης, δημιουργούν προβλήματα σε χιλιάδες παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών

Με τον κίνδυνο να διακοπεί η δωρεάν μεταφορά τους με τα ΚΤΕΛ ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες μαθητές των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να περικόψει τη σχετική επιχορήγηση προς τις νομαρχίες, αλλά και της αδιαφορίας που επιδεικνύουν τα υπουργεία για την εξόφληση παλαιότερων σχετικών οφειλών.

Στην Καβάλα, η διοίκηση του ΚΤΕΛ αποφάσισε τη διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους και την καταβολή του 50% του αντιτίμου του εισιτηρίου τους στα υπεραστικά λεωφορεία του νομού. Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και τα ΚΤΕΛ Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου, αφού οι ανεξόφλητες οφειλές του κράτους ξεπερνούν τα 3 δισ. δραχμές.

Στις 26 Σεπτέμβρη του 2001, το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη και Α. Τζέκη, δήλωνε πως βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του θέματος. Και βεβαίωνε πως έχει ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των Περιφερειών κατά 2 δισ. δραχμές προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες οφειλές και οι νέες συμβατικές υποχρεώσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Προχτές, μετά από τα τελεσίγραφα των ΚΤΕΛ και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε πως θα διατεθούν 2,5 δισ. δραχμές για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για τα υπόλοιπα χρέη και κυρίως για την κάλυψη των αναγκών του τρέχοντος έτους.

Την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει την επιχορήγηση των μαθητών του νομού για τη μεταφορά τους στα σχολεία τους, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ενέργεια αυτή συντελείται «στο όνομα των περικοπών των κοινωνικών δαπανών που γίνεται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» και καλεί «γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά ένα καλύτερο μέλλον και μια παιδεία πραγματικά δωρεάν στην υπηρεσία του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ