Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΤΑΛΙΑ
Προκλητική περιφρόνηση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων εγκαταλείπει όχι μόνο όσους νοσούν από κορονοϊό, αλλά και εκατομμύρια άλλους ασθενείς, π.χ. από καρκίνο

Παρά το μεγάλο κόστος που πλήρωσε ο ιταλικός λαός στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση Κόντε επιμένει προκλητικά να περιφρονεί τα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων, που ζητούν καταρχάς άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, αξιοποιώντας και το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να επιταχθεί.

Μετά και από κινητοποιήσεις που έκαναν υγειονομικοί στις 9 Νοέμβρη, με βασικό αίτημα να καλυφθούν τα τεράστια κενά (ενδεικτικά, 100.000 μόνο στους νοσηλευτές), ήρθαν στο προσκήνιο οι μεγάλοι κίνδυνοι που συνεπάγεται η μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα της «μίας νόσου», που επιλέγει και η κυβέρνηση Κόντε, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία από επιστημονικές ενώσεις, περίπου 3,6 εκατομμύρια καρκινοπαθείς πλήττονται από τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, οι οποίες αποκαλύπτονται ακόμα πιο τραγικά με την πανδημία. Ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Ογκολογίας (Favo) κατέγραψε ότι από αυτά τα 3,6 εκατ. - που συνεχίζουν τη ζωή τους με θεραπείες ή νεόπλασμα - σε ποσοστό 65% υφίστανται σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και σε ποσοστό 70% αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι 1 στους 4 καρκινοπαθείς πεθαίνει από κορονοϊό. Τέλος, ο τρόπος που σήμερα «αντιμετωπίζεται» η πανδημία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στο 64% των ογκολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, και οι επισκέψεις - για θεραπείες κ.ά. - μειώθηκαν κατά 57%.

Την ίδια στιγμή, βασικό εμπόδιο στη διασπορά της πανδημίας παραμένει η στάση της μεγαλοεργοδοσίας, που για να περιφρουρήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της αρνείται ουσιαστική οργάνωση της πρόληψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα καταστήματα της πολυεθνικής «IΚΕΑ». Αν και τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα κρούσματα - π.χ. στη Φλωρεντία - η διεύθυνση δεν θέτει όριο ούτε καν στον αριθμό των πελατών που μπαίνουν για ψώνια. Επιπλέον, με τις πλάτες φυσικά της κυβερνητικής στάσης, επιμένει σε εξαντλητικά ωράρια, επιβάλλει δουλειά ακόμα και το Σαββατοκύριακο (όπου μάλιστα παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός πελατών), διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον όπου το στρες και η ανασφάλεια «χτυπούν κόκκινο» για το προσωπικό.

Ολα αυτά ενώ η αντεργατική επίθεση κλιμακώνεται σε όλους σχεδόν τους κλάδους, αφού η νέα βαθιά ύφεση επιβάλλει στο μεγάλο κεφάλαιο αναπροσαρμογές στις επενδύσεις του. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της «Whirlpool» αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στη Νάπολη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας και δυναμικές μορφές, όπως έκαναν πρόσφατα καταλαμβάνοντας συμβολικά το αεροδρόμιο «Capodichino».

Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, πρωτοστατεί στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Την Τρίτη στη Ρώμη είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στην πλατεία Montecitorio, με πρωτοβουλία της επιτροπής «Lavoratori Uniti» (Ενωμένοι Εργαζόμενοι), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές εργαζομένων από κλάδους όπως η Εστίαση και ο Τουρισμός. Κλάδους που «άνοιξαν» το καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας, «για να στηριχθεί η οικονομία», αλλά οι εργοδότες εκεί έχουν να πληρώσουν μισθούς ακόμα και από το Μάρτη.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ