Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παράλληλες κινήσεις δύο ... Προέδρων

Copyright 2020 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει τις καταγγελίες περί «κλοπής της νίκης» του και να μιλά για «νοθεία», δίχως να αποδεικνύεται στις δικαστικές προσφυγές που κάνει το επιτελείο του. Η στάση του αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε μέρος των αμερικανικών αντιπολιτευτικών ΜΜΕ με πρώτο... το CNN.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ μένει κλεισμένος στον Λευκό Οίκο αναζητώντας μονοπάτι για νίκη στις εκλογές που έχει ήδη χάσει», σημειώνεται χαρακτηριστικά, και αναφέρεται ότι προχωρά στην αντικατάσταση σημαντικών αξιωματούχων του Πενταγώνου με βάση κομματικά κριτήρια και παράλληλα αδιαφορεί για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία μέσα στο τελευταίο 24ωρο προκάλεσε το θάνατο άνω των 1.100 ανθρώπων στη χώρα.

Χτες, ο Τραμπ προχώρησε στην αποπομπή στελεχών του Πενταγώνου μετά από αυτήν του υπουργού Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Πέρα από τον Κρίστοφερ Μίλερ που όρισε προσωρινό αντικαταστάτη του Εσπερ, ο Τραμπ διόρισε αρμόδιο των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου τον Εζρα Κόεν Ουάτνικ που έχει κατά καιρούς εκφράσει μισαλλόδοξες θέσεις κατά μουσουλμάνων. Αντικατέστησε επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας που είναι αρμόδιος για τους πυρηνικούς πυραύλους με τον Αντονι Τάτα, ταξίαρχο ε.α., που είχε χαρακτηρίσει τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «τρομοκράτη ηγέτη». Σε σημαντικό πόστο του Πενταγώνου διόρισε και τον συνταγματάρχη ε.α. Ντάγκλας Μαγκρέγκορ που είχε δηλώσει πως η Ευρώπη δέχεται «μουσουλμάνους εισβολείς».

Αναλυτές αμερικανικών δικτύων εκτιμούν πως οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να προμηνύουν τη δρομολόγηση κινήσεων για «στρατιωτικές ενέργειες στο εξωτερικό αλλά και σε αμερικανικό έδαφος».

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Το ίδιο διάστημα, ο νεοεκλεγείς (καθώς όλα δείχνουν) Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου τον Ρον Κλέιν. Ο Κλέιν είναι έμπιστος και στενός συνεργάτης του Μπάιντεν από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και είχε διατελέσει προσωπάρχης του όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί Προέδρου Ομπάμα.

Επιπλέον, ο 59χρονος Κλέιν, απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ και συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρείας για αρκετά χρόνια, είχε αναλάβει επί προεδρίας Ομπάμα τον συντονισμό των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης όταν μαινόταν η επιδημία του «Εμπολα», που έπληξε κυρίως τη δυτική και κεντρική Αφρική, το 2014.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν συνέχισε τις επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων χτες ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Και οι τρεις τον διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνησή του σε διάφορα πεδία, από την περιφερειακή ασφάλεια έως την κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν επίσης συνομίλησε χτες με τον πάπα Φραγκίσκο.

Δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ έκανε χτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που σχολίασε πως η εκλογή Μπάιντεν δίνει στο ΔΝΤ μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με τον μεγαλύτερο μέτοχό του, ώστε να ενσωματώσει τις πρωτοβουλίες της... «πράσινης ανάπτυξης» σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ