Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΟΥ ΜΙΝΑ
ΓΙΑΝΝΟΥ ΜΙΝΑ
ΦΩΤΟ 2

Για τις αλησμόνητες συντρόφισσες ΜΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥ (φωτ.), ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΟΥ και ΝΟΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.), που τα έδωσαν όλα στον αγώνα, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της Οργάνωσης Παγκρατίου, μικρή συμβολή για την αντιμετώπιση των προστίμων.

Ρένα Λευκαδίτου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, κομμουνιστή, καθηγητή της Ελληνικής και Γερμανικής Φιλολογίας, από την Κοξαρέ Ρεθύμνου, στελέχους του ΚΚΕ, Γραμματέα του ΕΑΜ Νομού Ρεθύμνου, από τους δημιουργούς του ΕΛΑΣ στην Κρήτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 31/3/1944, στη θέση Γκιουμπρά, κοντά στο χωριό Πηγή Ρεθύμνου, σε μάχη με γερμανικό στρατιωτικό απόσπασμα, ο γιος του, Μανώλης Μαθιουδάκης, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μας ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Από μικρός στο Κόμμα μας, αγωνιστής. Δυστυχώς «έφυγε» νωρίς. Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας του ΚΚΕ.

Δημήτρης Αθανασάκης

***

Στις 13 Νοέμβρη «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΚΟΣ, που ως μαχητής του ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ πολέμησε ενάντια στη φασιστική κατοχή της χώρας μας. Αποχώρησε από το Κόμμα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, όμως μέχρι και την τελευταία του πνοή παρέμεινε αταλάντευτα στο πλευρό του ΚΚΕ. Τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια σε εξόρμηση «Οδηγητή» στην πλατεία Ομονοίας και, με αφορμή το θάνατό του, θα ήθελα να καταθέσω μια μαρτυρία του από το αντάρτικο, την οποία θεωρώ ενδεικτική του ήθους των κομμουνιστών. Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει τον αριθμό του τάγματός του, την ακριβή τοποθεσία της μάχης και την ονομασία του αντίπαλου αποσπάσματος, αλλά νομίζω πως αυτές οι ελλείψεις δεν μειώνουν την ουσία της διήγησης.

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μετά από μια επιτυχή μάχη του ΕΛΑΣ στον Παρνασσό ενάντια σε απόσπασμα Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών, οι αντάρτες πιάνουν κάποιους από αυτούς αιχμάλωτους. Κατά την αποχώρηση από το σημείο της μάχης, ο αιχμάλωτος που προπορεύεται του Λυκούργου Τσιρίκου σκοντάφτει και αυτός πέφτει πάνω του. Κουρασμένος και εκνευρισμένος που του χάλασε τον ρυθμό της πορείας του, ο Λυκούργος Τσιρίκος τον βλαστημάει και του ρίχνει μια κλωτσιά πριν τον επαναφέρει στη γραμμή. Φτάνοντας στο σημείο διανυκτέρευσης, αφού δοθεί σε όλους τροφή και λίγο πριν από την ανάπαυση, ο Λυκούργος Τσιρίκος καλείται να παρουσιαστεί στη διοίκηση του αντάρτικου αποσπάσματος. Εκεί, του γίνεται αυστηρή παρατήρηση για την απαράδεκτη μεταχείριση που επέδειξε ως αντάρτης του ΕΛΑΣ και ως κομμουνιστής στον άοπλο αιχμάλωτό του. Θυμάται, μάλιστα, τη χαρακτηριστική φράση: «Εμείς τον αντίπαλο στη μάχη τον σημαδεύουμε στο κεφάλι, γιατί δεν έχουμε σφαίρες για ξόδεμα. Πάνω από τον νεκρό, όμως, κλαίμε για τον άνθρωπο που η αστική τάξη εξαπάτησε και τον έβαλε να πολεμάει για χάρη της».

Σύντροφε κυρ-Λυκούργο, κρατάω αυτή τη διδαχή σου χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά μου. Στη μνήμη σου, προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ ΜΜΕ.

Φ. Κ.


ΝΟΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΟΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ