Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Σε χρήμα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αντί να θωρακίσουν τους εργαζόμενους

Το ζήτημα της χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους των δήμων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο εν μέσω πανδημίας, με αφορμή ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση για τη δυνατότητα αποτίμησής τους σε χρήμα. Ενα ζήτημα που συναντιέται συχνά, καθώς οι δημοτικές αρχές δεν δίνουν ως οφείλουν ΜΑΠ σε εργαζόμενους, συσσωρεύονται ως υποχρέωση και έρχονται εκ των υστέρων οι κυβερνήσεις να κάνουν, ύστερα από την πάροδο ορισμένων ετών, τέτοιες ρυθμίσεις.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Σωματείο Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου αναφέρει για το ζήτημα ότι τα ΜΑΠ «χορηγούνται στους εργαζόμενους με ευθύνη του εργοδότη, προκειμένου, σε συνδυασμό με τις συνθήκες στους χώρους εργασίας, να προστατεύουν την υγεία και ασφάλειά τους κατά την εργασία τους. Η ρύθμιση της κυβέρνησης για την αποτίμησή τους σε χρήμα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτόν τον σκοπό, αντίθετα μεταφέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων από τον εργοδότη στους εργαζόμενους, την κάνει ατομική υπόθεση.

Ο εργοδότης για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί θα αποποιείται τις ευθύνες του, γιατί θα επικαλείται ότι τα χορήγησε σε χρήμα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να καλεί σε απολογία τον εργαζόμενο που δεν είχε Μέσα Ατομικής Προστασίας, θα του ζητάει δηλαδή και τα ρέστα που τον τσάκισε! Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως όλα τα ΜΑΠ για το 2020 πρέπει να δοθούν άμεσα στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, για να προστατέψουν την υγεία μας. Αποτίμηση πρέπει να γίνει για το 2019 και μόνο. Η θέση της πλειοψηφίας του σωματείου ("Συνδικαλιστική Ανατροπή") για αποτίμηση και το 2019 και το 2020, για μία ακόμα φορά, βάζει πλάτη στη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση, μετατρέποντας την κατάργηση ενός δικαιώματός μας σε οικονομική παροχή και αντικείμενο εκμαυλισμού συνειδήσεων».

Ανάλογα ζήτημα προέκυψε και στον δήμο Νέας Ιωνίας, που συνοδεύτηκε από αυταρχική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής σε βάρος δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ