Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Υψωσε φωνή ανάτασης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης

Μια συναυλία διαφορετική από τις άλλες, αλλά με τόση ξεχωριστή σημασία... Με τη διαδικτυακή συναυλία που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης του, ύψωσε φωνή ανάτασης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης. «Κόντρα στις συνθήκες διεκδικούμε, ενώνουμε τις φωνές μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι: Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι...».

Μπορεί η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, να ήταν άδεια, όμως από την άλλη, ίσως, ήταν περισσότερο «γεμάτη» από ποτέ... Από τη νεολαία που δίνει τη δική της μάχη για το δικαίωμα στην Εκπαίδευση έχοντας μπει και στο στόχαστρο της καταστολής, από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς... Από τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις ταχυμεταφορές, από αυτούς που βρίσκονται σε τηλεργασία και από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους... Από τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν ηρωική μάχη σε αντίξοες συνθήκες... Από όλους τους εργαζόμενους, που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές σε αυτήν την κοινωνία... Ηταν γεμάτη, δηλαδή, από όλους αυτούς στους οποίους αφιέρωσε τη συναυλία ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Και ήταν αυτό το κοινό που επιβράβευσε αυτήν την πρωτοβουλία, που έστειλε το πιο θερμό του χειροκρότημα, έστω και από μακριά.

Ισως αυτή η άδεια αίθουσα εξέπεμπε και έναν ακόμα δυνατό συμβολισμό. Ο Πολιτισμός και η ψυχαγωγία δεν είναι πολυτέλεια. Χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας για να υπάρχει διά ζώσης επαφή με την Τέχνη.

Η μουσική και το τραγούδι δύναμη ενθάρρυνσης για τους αγώνες που έρχονται

Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, σημείωσε ότι με αυτήν την πρωτοβουλία «θέλουμε μαζί με το τραγούδι και τη μουσική να μπουν στο προσκήνιο η αγωνία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Πολιτισμό». Επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μουσικών βρίσκεται σε απόγνωση. «Η ενίσχυση της πολιτείας είναι λίγη και για λίγους». Από την άλλη, αυτούς τους μήνες μεγάλωσε το «μπόι» του Σωματείου. «Συσπειρωθήκαμε πολύ περισσότεροι. Οργανώσαμε τις μαζικότερες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών στις τελευταίες δεκαετίες. Δεν το βάλαμε κάτω. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δώσει κάποιες έστω μικρές ενισχύσεις».

Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, μόνος δρόμος «είναι η ενδυνάμωση του αγώνα, για να απαιτήσουμε μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων μας μέχρι να τελειώσουν οι συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο μας, αλλά και εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων δουλειάς και ζωής μετά.

Μέσα σε όλη αυτήν τη διαδικασία περισσότεροι καλλιτέχνες καταλάβαμε ότι η ζωή μας, η τέχνη μας είναι συνδεδεμένη, εξαρτάται από όλους τους κλάδους εργαζομένων. Για να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι χώροι πολιτισμού είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία προκειμένου να μην έχουμε ένα ακόμα κύμα της πανδημίας. Για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να δοθούν λεφτά για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας και όχι να μειώνονται, όπως γίνεται με τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες και όπως γινότανε από όλες τις κυβερνήσεις. Για να αντιμετωπιστεί τώρα η έκτακτη κατάσταση και να μη θρηνήσουμε χιλιάδες ακόμα θύματα πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας προκειμένου να υπάρξει επάρκεια κλινών και ΜΕΘ».

Το σύνθημα για την εκκίνηση της συναυλίας δόθηκε με τον πρόεδρο του ΠΜΣ να σημειώνει ότι «μέσα στο σκοτάδι της "ατομικής ευθύνης" η μουσική και το τραγούδι μπορεί να είναι όχι απλά παρηγοριά, αλλά δύναμη ενθάρρυνσης για τους αγώνες που έρχονται...».

Από τη σκηνή πέρασαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού

Ενας ένας οι τραγουδιστές παίρνουν τη θέση τους. Τους πλαισιώνουν οι «δικοί τους» άνθρωποι, η δεύτερη οικογένειά τους, όπως ειπώθηκε πολλές φορές στη συναυλία, οι μουσικοί. Επαιξαν οι: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Τάσος Αθανασιάς, Απόστολος Βαλαρούτσος, Θανάσης Βήχος, Ρήγας Βοργιάς, Αχιλλέας Γουάστορ, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Μάξιμος Δράκος, Ηρακλής Ζάκκας, Αρης Ζέρβας, Γιώργος Κατσίκας, Νίκος Κατσίκης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Γιώργος Μάτσικας, Χρήστος Μιχάλης, Δημήτρης Μπαρμπαγάλας, Ορέστης Μπενέκας, Γιώργος Μυλωνάς, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Μίμης Ντούτσουλης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Γιώργος Παχής, Μάκης Πελέκας, Χρήστος Περτσινίδης, Βασίλης Ραψανιώτης, Γιάννης Σινάνης, Δημήτρης Σίντος, Γρηγόρης Συντρίδης, Ανδρέας Τράπαλης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Ντίνος Χατζηιορδάνου. Η επιμέλεια της ορχήστρας ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Κώστας Θωμαΐδης, πριν μας ταξιδέψει στο «Ανεμολόγιο» του Θάνου Μικρούτσικου, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΜΣ ανέφερε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η αλληλεγγύη είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ. Η Βιολέτα Ικαρη τραγούδησε το «Θα κλείσω το παράθυρο» του Μάνου Λοΐζου, ενώ ο Πάνος Μπούσαλης τραγούδησε το «Πάγωσε η τσιμινιέρα» δηλώνοντας ότι με την παρουσία του στηρίζει τον ΠΜΣ, που στέκεται πάντα αρωγός σε όλους τους αγώνες. Η Ρίτα Αντωνοπούλου ερμήνευσε το «Καραντί» του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία, χωρίς εκείνον πια, έχοντας όμως στο πλευρό της όλους τους μουσικούς που ήταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Διονύσης Τσακνής ερμήνευσε την «Αντίσταση», πάλι σε στίχους του Νίκου Καββαδία, σημειώνοντας ότι μόνο με την αλληλεγγύη και τον αγώνα «θα πάμε, για να νικήσουμε την επόμενη μέρα, που δεν φαίνεται ότι προδιαγράφεται και η καλύτερη δυνατή». Ο Χρήστος Θηβαίος με τις δικές του ευχές για δύναμη, κουράγιο και αντοχή τραγούδησε το «Δεν είμαι άλλος».

Η Μαρίνα Σάττι ερμήνευσε το παραδοσιακό «Γιατί πουλί μ' δεν κελαηδείς» και έδωσε τη σκυτάλη στον Ορφέα Περίδη για το «Εθνικό έλλειμμα» και τον Βασίλη Λέκκα για τα «Κάστρα» του Γιώργου Τρανταλίδη. Η Αναστασία Μουτσάτσου δήλωσε το «παρών» ερμηνεύοντας το «Για δυο ζωές ακόμα». Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αφού αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα για το μετά τραγούδησε το «Θάλασσά μου σκοτεινή». Η Ανδριάνα Μπάμπαλη δήλωσε ότι οι μουσικοί δεν ζητάνε ελεημοσύνη αλλά πραγματική στήριξη και ερμήνευσε τον «Περιπλανώμενο» του Στ. Σέμση και ο Πάνος Μουζουράκης το «Ζήτημα χρόνου» του Απόστολου Βαλαρούτσου. Ο Στάθης Δρογώσης παρέα με την Ελεονόρα Μανόνα ερμήνευσαν το «Στο Παγκράτι», ο Μανώλης Φάμελλος το «Χριστουγεννιάτικο», ο Φοίβος Δεληβοριάς τον «Μπάσταρδο γιο» και η Μελίνα Κανά το «Να βάλω τα μεταξωτά» του Σ. Μάλαμα. Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, δηλώνοντας ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να ονειρευόμαστε», ερμήνευσε το «Ονειρο απατηλό» του Απόστολου Καλδάρα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το «Κόκκινο Ποτάμι» και ο Μανώλης Λιδάκης το «Για να 'χω λόγο να υπάρχω».

Η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε το «Δίκιο» σημειώνοντας ότι το «μαζί» είναι η απάντηση στην ερώτηση πώς θα βγούμε από τους δύσκολους καιρούς. Ο Γιάννης Κότσιρας μας θύμισε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τραγουδώντας την «Επίδαυρο» και η Νατάσσα Μποφίλιου ερμήνευσε το «Εν Λευκώ» των Καραμουρατίδη - Ευαγγελάτου δηλώνοντας ότι στέκεται πάντα δίπλα σε όποιον αγωνίζεται για το ψωμί και το τραγούδι. Ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσε το «Αγύριστο κεφάλι» και ο Κώστας Μακεδόνας«Τα λόγια και τα χρόνια» του Γιάννη Μαρκόπουλου δηλώνοντας ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη συναυλία είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Ο Δημήτρης Μπάσης ερμήνευσε το «Στην αλάνα» του Γ. Σπανού. Η Μαρία Φαραντούρη και η Γλυκερία μάς ταξίδεψαν στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας το «Ασμα Ασμάτων» και το «Κάποτε θα 'ρθουν». Ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε την «Πιρόγα» και ο Γιώργος Νταλάρας τα «Παραπονεμένα λόγια». Για το τέλος της συναυλίας ακούστηκε το τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο στη συναυλία, το «Μικρός λαός» των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου.

Φυσικά, ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε και η πρώτη προβολή σε νέα ηχογράφηση του τραγουδιού «La vida tomobola» του Manu Chao για τον θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα από Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ