Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επικυρώθηκε και τυπικά η νίκη Μπάιντεν

Παραμένουν η πόλωση και η ενδοαστική αντιπαράθεση

Copyright 2020 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικύρωσε και τυπικά, όπως αναμενόταν, το Σώμα των εκλεκτόρων την Τρίτη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Ο Μπάιντεν - με 306 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 232 του Τραμπ - άδραξε την ευκαιρία και επιτέθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ λόγω της άρνησής του να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και της υποβολής δεκάδων προσφυγών από δικηγόρους του στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ανατραπεί. Να σημειωθεί πως όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.

Ορισμένοι οπαδοί του Τραμπ συνεχίζουν να καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικανοί, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του απερχόμενου Προέδρου.

Ενδεικτική της πόλωσης και της οξυμένης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ είναι η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπιλ Μπαρ, ο οποίος είχε υποστεί σφοδρές επικρίσεις από τον Ντ. Τραμπ επειδή δεν κατήγγειλε και δεν ερεύνησε τη «μαζική νοθεία» που καταγγέλλει ο απερχόμενος Πρόεδρος.

«Ο Μπιλ θα φύγει πριν από τα Χριστούγεννα για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του» και «ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ρόζεν, ένας απίστευτος άνθρωπος, θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγχάρηκε χτες τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές, αφού κέρδισε τις ψήφους του Σώματος των εκλεκτόρων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Από την πλευρά μου είμαι έτοιμος για συναλλαγές και επαφές μαζί σας», επισήμανε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος Πρόεδρος «ευχήθηκε στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κάθε επιτυχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξαιρετική ευθύνη για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, θα μπορέσουν, παρά τις διαφορές τους, πραγματικά να βοηθήσουν να λύσουν τα πολλά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος», προσθέτει το Κρεμλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ