Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλοφορεί το τελευταίο cd που επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος

Μια καινούρια ματιά στο έργο του πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με 3 πιάνα, 3 φωνές και πνευστά. Από το «Ogdoo Music Group» κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος που επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος, πριν «φύγει» από τη ζωή. Στο πλευρό του συνθέτη είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης. Στο πιάνο εκτός από τον συνθέτη, είναι οι Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος. Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για ένα διπλό cd που περιέχει την ηχογράφηση από τη συναυλία του δημιουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα εμβληματικά έργα «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων», βασισμένα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Το Μάη του 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής δύο συναυλίες προσπαθώντας να προσεγγίσει το πιο δημοφιλές έργο του μέσα από μια καινούρια ματιά. Ο κόσμος σιώπησε βλέποντας 3 πιανίστες άλλοτε να παίζουν σαν ένα πιάνο και άλλοτε να αυτοσχεδιάζουν. Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, το έργο του πάνω στον Καββαδία μεταβάλλεται στο χρόνο. «Είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση του έργου μου», είχε αναφέρει στην τελευταία του συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη». «Δεν είναι μια άλλη ενορχήστρωση. Υπάρχουν τραγούδια όπου αλλάζει η μελωδία από τον πυρήνα της αρχικής μελωδίας... Παράδειγμα: "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα". Η πρώτη γραφή είναι φαγκότο, πιάνο, φωνή, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Αλλάζει στις "Γραμμές των Οριζόντων" και πλέον είναι ένα ρυθμικό κομμάτι. Αλλάζει λοιπόν σε μερικά ο ρυθμός, σε άλλα ο αρμονικός σκελετός και, τέλος, μπαίνουν αυτοσχεδιασμοί φυσιολογικοί», μας εξηγούσε ο συνθέτης.

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» τραγουδούσε σε κάθε του συναυλία και καλούσε τους νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες τους ικανότητες και να κατακτήσουν το αδύνατο. Και αυτό το έκανε και ο ίδιος πράξη με τη ζωή του και το έργο του. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: Ζούμε, προσπαθούμε, ονειρευόμαστε έως την τελευταία στιγμή.

Οποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει την παραγγελία του και να αποκτήσει το cd μέσα από τη σελίδα του ogdoo.gr, καθώς και από τα «Public», «Ιανός», «Πατάκη» και reload.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ