Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Παραμένει σε ισχύ η τιμωρία του ρωσικού αθλητισμού

Χωρίς την παρουσία της Ρωσίας θα διεξαχθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, μετά τη χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS). Το CAS απέρριψε μέρος της προσφυγής της Ρωσίας κατά της περσινής απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) με την οποία ο αποκλεισμός του ρωσικού αθλητισμού από διεθνείς διοργανώσεις, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από το 2015 μετά το ξέσπασμα σκανδάλου ντόπινγκ, είχε παραταθεί μέχρι και το 2023, με το σκεπτικό της μη συμμόρφωσης του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ της Μόσχας με τα όσα όριζε ο WADA μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Από το 2015 μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το ίδιο διάστημα.

Η Ρωσία προσέφυγε στο CAS κατά της ποινής που της επέβαλε ο WADA και χτες εκδόθηκε η απόφαση του CAS. Η προσφυγή απορρίφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ωστόσο το CAS μείωσε στο μισό τη διάρκεια ισχύος της ποινής, από τέσσερα σε δύο χρόνια. Οπως και να 'χει, δηλαδή, η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του χρόνου, ούτε στους Χειμερινούς το 2022. Η απόφαση θεωρητικά επηρεάζει και τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, για το συγκεκριμένο θέμα όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο για την ώρα.

Παράλληλα, απαγορεύεται η παρουσία αξιωματούχων της Ρωσίας σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω διοργανώσεις (εκτός ειδικής πρόσκλησης), ενώ δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη οποιασδήποτε διοργάνωσης μέχρι το τέλος του 2022. Επίσης καλείται να πληρώσει σημαντικό πρόστιμο, ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων για τα έξοδα του WADA σχετικά με τις έρευνες όσον αφορά το σκάνδαλο ντόπινγκ, καθώς και για τα δικαστικά του έξοδα.

Τα θετικά νέα για τους Ρώσους, εκτός από τη μείωση της ποινής, είναι ότι τους δόθηκε περίοδος δύο ετών για να συμμορφωθούν με όσα τους έχει υποδείξει ο WADA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ