Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες

Δηλώσεις συνδικαλιστών από κλάδους και χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική

Πολλαπλά επιβαρυμένο το Θριάσιο Πεδίο
Πολλαπλά επιβαρυμένο το Θριάσιο Πεδίο
Η έξαρση της πανδημίας σε μια περιοχή όπως η Δυτική Αττική, που χαρακτηρίζεται από την υπερσυγκέντρωση εργατικού δυναμικού σε εργοστάσια και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, όπως και για τις πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης εργατικών σωματείων, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από κλάδους με αναφορά στους δήμους της περιοχής.

«Υγειονομικά πρωτόκολλα» και πιέσεις σε γιατρούς Εργασίας να κάνουν τα ...στραβά μάτια

Ο Λεωνίδας Γραμματικός είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, και όπως μας λέει, σε κάθε συζήτηση με εργαζόμενο της περιοχής επιβεβαιώνεται ότι οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες: «Από καταγγελίες συναδέλφων και τη μέχρι τώρα δράση μας έχουμε διαπιστώσει πως τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή, ενώ σε ορισμένους χώρους δεν εφαρμόζονται καθόλου, όπως έχουμε διαπιστώσει σε κατασκευαστική στον Ασπρόπυργο, όπου δουλεύουν δεκάδες συνάδελφοι μετανάστες. Και σε αυτήν την περίοδο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενοι είναι οι συνάδελφοι αυτοί, μιας και είναι ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς να συνεννοηθούν και να καταγγείλουν περιστατικά, λόγω του φόβου που έχουν».

Από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο τον περασμένο Ιούνη

INTIME NEWS

Από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο τον περασμένο Ιούνη
«Σε κάθε εργοστάσιο, κριτήριο για το πώς και ποια μέτρα θα εφαρμοστούν είναι η διασφάλιση των κερδών του επιχειρηματία. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα, αλλά παράλληλα βγάζουν σε διαθεσιμότητα, σε αναστολή συμβάσεων ή και σε εκ περιτροπής εργασία εργαζόμενους», αναφέρει ο συνδικαλιστής και κάνει γνωστό ότι «έχουν γίνει καταγγελίες από συναδέλφους για πιέσεις ακόμα και σε γιατρό Εργασίας για να μην κάνει σωστά τη δουλειά του σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο και σε εταιρεία κονσερβοποιίας λευκοσιδήρου στην περιοχή της Μάνδρας, να αποκρύπτονται κρούσματα από την εργοδοσία. Οταν συνάδελφοι που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα απομακρυνθούν από την εργασία τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς για τους υπόλοιπους, με 12ωρα και βάλε».

Πώς αντέδρασαν τα σωματεία σε αυτήν την κατάσταση;

«Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας δεν κάτσαμε να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, σαν φυσικό φαινόμενο», απαντάει ο Λ. Γραμματικός. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν βγουν στο προσκήνιο να διεκδικήσουν, τότε ο κάθε εργοδότης θα κάνει ό,τι θέλει, αφού έχει στα χέρια του ένα τεράστιο νομικό πλαίσιο που του έχουν δώσει προίκα όλες οι κυβερνήσεις.

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας
Με πρόσχημα την πανδημία, σε ορισμένα εργοστάσια οι εργοδότες προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδιο στο να μπούμε και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους. Αξιοποιήσαμε διάφορες μορφές, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, εξορμήσεις στις πύλες των εργοστασίων, συνελεύσεις με εργαζόμενους μέσα στα εργοστάσια, εξορμήσεις σε κόμβους, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανενημέρωτος, να μη μείνει μόνος του απέναντι στην επίθεση που συνεχίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με πιο έντονους ρυθμούς αυτήν την περίοδο, της πανδημίας. Πρωτοβουλίες που κορυφώθηκαν με την απεργία στις 26/11.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους για αυτήν την εξέλιξη της πανδημίας, που δεν είναι άλλοι από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, συνεχίζουμε πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής να πάρουν αποφάσεις και να μπουν στη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής, για το σύνολο των δικαιωμάτων μας».

Δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο και οι διευθυντές παριστάνουν τους γιατρούς

Ο Γιάννης Παπαδάς είναι πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενός κλάδου που συγκεντρώνει χιλιάδες εργαζόμενους, με την τεράστια ανάπτυξη που γνωρίζουν οι αποθήκες και τα logistics στην περιοχή.

«Στη Δυτική Αττική συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι της αποθήκευσης και μεταφοράς που εξυπηρετεί όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες αποθήκες (logistics, μεταφορικές, αποθήκες σούπερ μάρκετ) λειτουργούν σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων. Χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά από όλη την Αττική και συγκεντρώνονται στους χώρους δουλειάς της περιοχής», λέει ο Γ. Παπαδάς. Και για τις συνθήκες δουλειάς σημειώνει:

«Σε όλους τους χώρους η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, από πριν την πανδημία. Η εργοδοσία πιέζει και απειλεί καθημερινά τους εργαζόμενους να δουλεύουν γρήγορα και να κάνουν υπερωρίες χωρίς να αντιδρούν. Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι καθημερινό φαινόμενο στους χώρους, με την εργοδοσία να προσπαθεί να μη μαθευτούν, να μη βγουν έξω από την πύλη.

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα μέτρα που πάρθηκαν στους χώρους είναι ελάχιστα. Η εργοδοσία κουνάει στους εργαζόμενους το δάχτυλο, όπως και η κυβέρνηση, για την "ατομική ευθύνη", χωρίς να λαμβάνει μέτρα για τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί. Μπροστά στη λειτουργία της επιχείρησης για να εξασφαλίσει τα κέρδη της, έχει κάνει λάστιχο κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Τα παραδείγματα πολλά: Εργαζόμενοι που δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλον, ασφυκτικά γεμάτα εταιρικά πούλμαν να μεταφέρουν εργαζόμενους (όπου υπάρχουν) ή εργαζόμενοι να στοιβάζονται στα ΜΜΜ, κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες κρύβουν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή οι διευθυντές των αποθηκών "το παίζουν" γιατροί.

Η εικόνα που έρχεται από τις εξορμήσεις και παρεμβάσεις του Σωματείου όλο αυτό το διάστημα, αλλά και από τις συζητήσεις που κάνουν τα μέλη του μέσα στους χώρους, είναι εικόνα ανησυχίας και φόβου των συναδέλφων για την υγεία αυτών και των οικογενειών τους. Ανησυχίας για την ασυδοσία των εργοδοτών και τον ανύπαρκτο κρατικό έλεγχο.

Σε μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ της περιοχής, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πιθανά κρούσματα και η εταιρεία όχι απλά δεν κάνει προληπτικούς ελέγχους, αλλά έρχονται οι διευθυντές και κάνουν διάγνωση (!), λέγοντας ότι "είναι απλά μια ίωση". Δεν επιτρέπουν να μείνουν καν προληπτικά στο σπίτι, επειδή "έχει πολλή δουλειά"! Σε άλλες αποθήκες και καταστήματα σούπερ μάρκετ, συνάδελφοι ξαφνικά λείπουν από τη δουλειά και σε ερωτήσεις των υπολοίπων η εργοδοσία δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει. Σε μεγάλη αποθήκη της περιοχής, ο φύλακας ήταν θετικός και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τον ίδιο αφού γύρισε από την καραντίνα!

Σε όλα αυτά και πολλά ακόμα που οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν, ο κρατικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος. Χαρακτηριστικά, το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), που καλύπτει μια περιοχή με εκατοντάδες αποθήκες και εργοστάσια όλων των κλάδων, έχει μόλις 9 επιθεωρητές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να ελέγξει όλους αυτούς τους χώρους! Χώρια το γεγονός ότι είναι δεμένα τα χέρια τους λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να γραφτούν στα σωματεία τους. Ηδη σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο ΚΕΠΕΚ της Ελευσίνας, διεκδικώντας την ενίσχυση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

Αυξάνονται τα κρούσματα και στους ΟΤΑ

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους της περιοχής. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και οι δημοτικές αρχές δεν παίρνουν μέτρα, επικαλούμενες τα «στενά δημοσιονομικά» ή τις «γραφειοκρατικές διαδικασίες», οι οποίες βέβαια πάνε περίπατο μπροστά στην επιχειρηματική λειτουργία και την εργολαβοποίηση υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφει η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας: «Στο δήμο Ασπροπύργου, κατά τύχη μάθαμε ότι πέντε εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον γιατρό Εργασίας και τον τεχνικό Ασφαλείας, κάναμε παρέμβαση στη δημοτική αρχή από κοινού, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να διεξαχθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ, να τοποθετηθεί μηχάνημα θερμομέτρησης στην πύλη του εργοταξίου και να δίνονται συχνότερα όλα τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.

Στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας είχαμε πέντε κρούσματα μόνο στο δημαρχείο, και το μόνο που έγινε είναι ότι μπήκαν σε καραντίνα οι στενές επαφές.

Στο δήμο Ελευσίνας έχουν εμφανιστεί 6 κρούσματα μέχρι στιγμής και έχουμε προσπάθεια απόκρυψής τους από τη δημοτική αρχή. Εφτασε μάλιστα στο σημείο ο δήμαρχος να καλέσει σε απολογία τον γιατρό Εργασίας, γιατί πήρε την πρωτοβουλία να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη στους εργαζόμενους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ