Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Παρέλαβε τη δωρεά λευκώματος της Ζιζής Μακρή

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ευχαριστεί θερμά την εικαστικό Κλειώ Μακρή, την κόρη της, Μυρτώ Βουδούρη, καθώς και τον Σύλλογο Φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή για τη δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας του λευκώματος της Ζιζής Μακρή με τίτλο «Στη Φυλακή». «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δωρεά, που εμπλουτίζει περαιτέρω τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης», σημειώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 24 χαρακτικά, διαστάσεων 66x46 εκ. (κάθε φύλλο). Πρόκειται για τυπώματα από την περίφημη ενότητα «Φυλακή», με θεματολογία από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, απόψεις της αυλής και της θέας από τη φυλακή καθώς και χαρακτικά έργα που απεικονίζουν κρατούμενες. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μία από τις γνωστότερες σειρές έργων της σπουδαίας χαράκτριας και είναι άμεσα συνυφασμένα με τον προσωπικό της βίο αλλά και με τους κοινωνικούς της αγώνες.

Η «κόκκινη γόησσα», όπως αποκαλούσαν τη σπουδαία αγωνίστρια χαράκτρια, κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για ένα χρόνο το 1960 - '61, πιασμένη όταν είχε έρθει στην Ελλάδα με αποστολή από το παράνομο ΚΚΕ για να βοηθήσει στη φυγή στο εξωτερικό ενός καταζητούμενου στελέχους του. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της είχε ρητή εντολή να μην αποκαλυφθεί ότι γνωρίζει Ελληνικά, προκειμένου στη δίκη της η κατηγορία περί «κατασκοπείας» να αποδειχθεί αβάσιμη. Σε αυτές τις συνθήκες η Ζιζή Μακρή παρατηρεί και δημιουργεί...

Η δωρεά των συγκεκριμένων έργων στον δήμο της Πάτρας έγινε με αφορμή την έκθεση σχεδίων και χαρακτικών της Ζιζής Μακρή, με τίτλο «Η Ελλάδα της», που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών το χρονικό διάστημα από 8 Μάρτη έως 28 Νοέμβρη 2020. Η έκθεση σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσε πάντα να είναι επισκέψιμη διά ζώσης λόγω των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, οπότε η Δημοτική Πινακοθήκη επεξεργάστηκε και μια μορφή εικονικής περιήγησης που είναι ακόμα διαθέσιμη στο κοινό στην ιστοσελίδα https://youtu.be/3i_iHdf8MCE.

Η αποδοχή της δωρεάς του λευκώματος ψηφίστηκε ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ