Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Παραμονή Χριστουγέννων με νέες κινητοποιήσεις

Σε 4ωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας την Πέμπτη 24/12, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στη μαζική Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής αποφάσισαν ομόφωνα δύο στάσεις εργασίας και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου να προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες το επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Καταβολή έκτακτου επιδόματος στο ύψος ενός μισθού. Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνέλευση τονίζεται: «Εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε τη συντονισμένη, συνειδητή και απαξιωτική επίθεση που δέχτηκαν η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι, όπως ότι "είναι μια προβληματική επιχείρηση, με καλά αμειβόμενους - βολεμένους εργαζόμενους" κ.ά. Σε αυτήν την ψευτοεπιχειρηματολογία βασίστηκε η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και ψήφισε το νόμο που εκποιεί τη ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Με αυτήν την ψευτοεπιχειρηματολογία σακάτεψε το εισόδημά μας, οδηγώντας μας στην εξαθλίωση (...) Ενα χρόνο μετά, αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ξαφνικά, η "προβληματική επιχείρηση", το "βαρέλι δίχως πάτο", μετατράπηκε σε "φλουρί Κωνσταντινάτο", "πυλώνας που θα στηριχθεί επάνω της το μέλλον της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη", όπως λένε. Νικέλιο, κοβάλτιο, μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση κ.ά. Δισεκατομμύρια ευρώ».

Επισημαίνοντας τις ευθύνες όλες των κυβερνήσεων για την απαξίωση, σημειώνεται: «Η κυβέρνηση, έχοντας σε εξέλιξη αυτό το διάστημα τις "προσκλήσεις ενδιαφέροντος", συνεχίζει την εγκληματική διαδικασία εκποίησης της ΛΑΡΚΟ (...) Οι εργαζόμενοι επιβεβαιωθήκαμε για τις δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα αναδείξαμε ότι η εργασία που πραγματοποιούμε είναι σκληρή, οι αμοιβές μας ήταν μικρές και τις κάνατε αμοιβές εξαθλίωσης».

Γίνεται επίσης αναφορά στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι περικοπές στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενώ ξεκαθαρίζουν: «Αδικα καρτεράτε. Δεν το βάλαμε, ούτε και θα το βάλουμε κάτω».

Αναφορικά με τον εμπαιγμό των εργαζομένων από την κυβέρνηση, σημειώνουν: «Ο κ. Σταϊκούρας στις 16 Οκτωβρίου, μπροστά σε 5 συνδικαλιστές εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, έχοντας σε ανοιχτή ακρόαση την γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη, η οποία δήλωσε ότι "είναι έτοιμη", και κάνοντας ο ίδιος, μετά από αυτή τη συνάντηση, τις ανάλογες δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση, δεσμεύτηκε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα μας κοινοποιούσαν τι σκέφτονται, τι σχέδια έχουν για τους εργαζόμενους. Ενάμιση μήνα μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, σε εκπομπή της τοπικής τηλεόρασης ανέφερε ότι "υπάρχει διάλογος με τους εργαζόμενους". Οι εργαζόμενοι ενημερώνουμε ότι από το Σεπτέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση "γνωριμίας" με την κ. Στρατινάκη, ουδέποτε ξανά υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης φωνή ή ακρόαση».

«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να τα πάρει όλα πίσω. Μέσα από αυτήν την πολιτική η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ "παίζεται στα ζάρια". Να καταβάλει τώρα επίδομα για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Αμεσα, πριν μπει το νέο έτος, να μας κοινοποιήσει το τι έχει σχεδιάσει για τους εργαζόμενους (...) Ο αγώνας μας για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχίζεται. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», καταλήγει το ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιχείρηση, φέρνει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Χρήστος Κατσώτης. Ζητούν από την κυβέρνηση καταβολή έκτακτου βοηθήματος, διασφάλιση χωρίς καμία διακοπή της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας και του παραγωγικού χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, ενημέρωση των εργαζομένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ