Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστικές ρυθμίσεις για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και την αστυνόμευσή τους

Eurokinissi

Ως ρυθμίσεις «αναβάθμισης» των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια πλάσαραν στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το σύστημα πρόσβασης και την ένταση της καταστολής στα Ιδρύματα, εκτός των άλλων και με την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Βάφτισαν δηλαδή «αναβάθμιση» το τζογάρισμα που θα κάνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους, με μειωμένες επιλογές και πιθανότητες πρόσβασης και με κατάληξη πολύ πιθανά σε μια σχολή που δεν επιθυμούν, απλώς και μόνο επειδή εκεί θα έχουν μείνει κενές θέσεις, και στην οποία θα σπουδάζουν έχοντας οπλοφόρους να τους επιτηρούν!

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τους βασικούς άξονες αυτών των νομοθετημάτων, που είχε παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα και στους πρυτάνεις. Αναφορικά με το σύστημα πρόσβασης, οι άξονες αυτοί συνίστανται στο ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα θα ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτά, οι υποψήφιοι θα έχουν πολύ λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο, ενώ θα ακολουθεί δεύτερη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού για όσους δεν περάσουν, και μόνο για τις σχολές στις οποίες θα έχουν μείνει κενές θέσεις.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας επανέφερε το θέμα της διαγραφής φοιτητών, συμπληρώνοντας στους παραπάνω άξονες τη θέσπιση ορίου φοίτησης «ν+ν/2, όπου ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών». Δηλαδή οι 4ετείς σχολές θα έχουν ανώτατο όριο φοίτησης τα 6 χρόνια, οι 5ετείς τα 7,5 χρόνια κ.ο.κ., και μετά την υπέρβαση των ορίων θα έχουμε διαγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αυτό «θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας - μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος», είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για να υποστηρίξει τις παραπάνω ρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που προτείνονται στο σύστημα πρόσβασης θα φέρουν πολύ μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των Τμημάτων και ανταγωνισμό στους υποψήφιους: Με τη μείωση των επιλογών τους μειώνονται και οι πιθανότητες να περάσουν σε μια σχολή που επιθυμούν, ενώ με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι εντελώς εκτεθειμένοι αν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα «πέσουν» υπερβολικά δύσκολα θέματα - κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.

Οσο για τις διαγραφές φοιτητών, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί και στο παρελθόν, όμως κάτω από τις αντιδράσεις των φοιτητών έμεινε ανενεργό. Πόσο μάλλον που μαζί με αυτό, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα, για να ελαφρύνουν τις λαϊκές οικογένειες από το κόστος των σπουδών, και έτσι έχουμε έντονο το φαινόμενο των εργαζόμενων φοιτητών, της διακοπής της φοίτησης για βιοποριστικούς λόγους κ.ο.κ.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μέτρα έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ, που παρουσίασαν από κοινού στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το νομοσχέδιο θα φέρει τη διεύρυνση μέτρων «ασφαλείας» στο χώρο των ΑΕΙ, όπως την ελεγχόμενη είσοδο, την ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της αστυνομίας οι οποίοι θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Θυμίζουμε ότι απέναντι στα παραπάνω μέτρα «φύλαξης» των Ιδρυμάτων έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από συλλόγους και όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και αντικρουόμενες απόψεις εντός της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία στην τελευταία συνεδρίασή της κατέληξε ότι θα περιμένει «την τελική γραπτή εξειδίκευση της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου». Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα καταστολής παρουσιάζονται μαζί με το κυβερνητικό νομοθέτημα για την πρόσβαση, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών με δέλεαρ τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, δηλαδή την επιλογή ουσιαστικά των υποψήφιων φοιτητών από τα ίδια τα Τμήματα, κάτι που ζητούσαν χρόνια οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ