Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
«Θα είναι "παρών" με το έργο του, με τα όσα άφησε ως παρακαταθήκη, με τον αγώνα του»

Για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατό του

Με αφορμή τη συμπλήρωση, χτες, ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, το πρωί της Κυριακής 27 Δεκέμβρη, μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του Θάνου Μικρούτσικου και για τη σχέση του με το ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Και αυτό τον χρόνο και τα επόμενα χρόνια, ο Θάνος θα είναι "παρών" με το έργο του, με αυτά που έλεγε, με αυτά που άφησε ως τεράστια παρακαταθήκη στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως τον αγώνα που έδωσε, όχι μόνο τον προσωπικό αγώνα για την υγεία του, με παλικαριά και θάρρος, αλλά κυρίως στον τομέα του Πολιτισμού, στον τομέα των κοινωνικών διεκδικήσεων και το ότι ήταν "παρών" μέχρι την τελευταία ώρα του, σε όλες τις δράσεις, τις κινητοποιήσεις, τις δραστηριότητες του κινήματος.

Οπωσδήποτε, αυτό που χαρακτήριζε τον Θάνο ήταν ότι ήταν εξεγέρτης ο ίδιος, ήταν διεκδικητής του ακατόρθωτου. Εγραψε και τραγούδησε για την επανάσταση, για την ανάσταση του ανθρώπου, αλλά και για τη φιλία, τη συντροφικότητα, τον έρωτα, την αγάπη, τον αγώνα του ανθρώπου μέσα στο διάβα της ζωής του και το όνειρο, που τελικά έλεγε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αυτό που συνήθιζε να λέει ότι παλεύουμε, ονειρευόμαστε ως την τελευταία μας στιγμή. Κι αυτό ο ίδιος το έκανε πράξη.

Και προσωπικά ήταν και αξιολάτρευτος άνθρωπος. Ηταν καλός φίλος, ζεστός άνθρωπος. Ακουγε. Μιλούσε. Εδινε το στίγμα του...

Βεβαίως ο κάθε άνθρωπος έχει και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Αλλά υπάρχουν οι διαφωνίες οι γόνιμες, αυτές που υπάρχουν ανάμεσα σε φίλους, σε συντρόφους, στις οικογένειες που συζητάνε, λέει ο καθένας τη γνώμη του, όμορφα, γίνεται η διαπάλη, η θεωρητική, η πολιτική για τα διάφορα ζητήματα, ακούγονται διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά καταλήγουμε σε κάποιο κοινό στόχο. Γιατί έχουμε κοινά οράματα, κοινά ιδανικά και κοινούς στόχους. Εχουμε κάτι να υλοποιήσουμε σήμερα, αύριο, στο μέλλον. Αρα αυτό είναι που ενώνει κι αυτό είναι που σταματάει τη διαφωνία και την κάνει όχι υποφερτή, αλλά την κάνει απαραίτητη, έτσι ώστε να πας κι ένα βήμα μπροστά. Γιατί χωρίς συζήτηση, χωρίς διαπάλη, χωρίς προβληματισμό, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ο αγώνας, ούτε η ίδια η κοινωνία.

Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι από το 3ο Φεστιβάλ το 1977, τότε που είχαν κυκλοφορήσει - ιδιαίτερα από το '75 μέχρι το '77 - πάρα πολλοί δίσκοι, πάρα πολλά τραγούδια του και τα παρουσίαζε στο Φεστιβάλ, ήταν στην Οργανωτική του Επιτροπή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αυτό συνέχισε. Η μουσική του ήταν σε όλα τα Φεστιβάλ, ακόμα και κάποια χρόνια που δεν ήταν με τη φυσική του παρουσία. Και φυσικά όλα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έκλεισε αυτήν τη διαδρομή, τρεις μήνες πριν φύγει από τη ζωή, με μια μεγάλη συναυλία για το πολιτικό τραγούδι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αυτή ήταν και η τελευταία του συναυλία.

Και βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μεγάλη συμβολή του που είχε στα Επιστημονικά Συνέδρια. Και για τον Γιάννη Ρίτσο, που τον είχε και ως δάσκαλο, τον δίδαξε, και για τον Μπρεχτ, τον Ναζίμ Χικμέτ, γιατί ο Θάνος είχε και μια διεθνή διάσταση στο έργο του. Δεν ήταν απλά ένας από τους λίγους κορυφαίους δημιουργούς και συνθέτες στη χώρα μας, ήταν και με διεθνή αναγνώριση και είναι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις βραδιές γεμάτες Θάνο (2023-10-07 00:00:00.0)
Αγαπημένοι καλλιτέχνες και φέτος στο Φεστιβάλ (2020-09-19 00:00:00.0)
Ο Θάνος στην πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιούργησε... (2020-07-17 00:00:00.0)
Θα μας εμπνέει πάντα να «χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία» για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο (2019-12-31 00:00:00.0)
Ο Θάνος Μικρούτσικος στο Ηρώδειο (2019-06-13 00:00:00.0)
Μέθεξη στην Πέτρα (2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ